• Посилання скопійовано

У якій сумі визнавати дохід у разі отримання оплати через LIQPAY?

ФОП, платник ЄП ІІ групи, отримує оплату через систему LiqPay. Покупець оплачує 1000 грн, але на рахунок підприємця через LIQPAY зараховується сума за вирахунком комісії (972,50 грн). Яка сума включається до Книги обліку доходів підприємця?

Відповідно до п. 1.9 ст. 1 Закону №2346, еквайринг - послуга технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі.

Крім того, податківці у ІПК 01.04.2019 р. №1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК прирівнюють отриману оплату через WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY та інші аналогічні системи до інтернет-еквайрингу.

Таким чином, у разі отримання оплати за допомогою платіжної системи LIQPAY має місце отримання оплати шляхом приймання платіжної картки через інтернет-еквайринг.

При цьому, відповідно до вимог п. 5 Порядку №579, записи в Книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою.

Своєю чергою, ДПС у Волинській області у ІПК від 29.07.2019 р. №3546/ІПК/03-20-13-01-06 роз’яснювала, що у разі, якщо з суми виручки фінансовою установою утримується комісійна винагорода за надані послуги за переказ коштів, то доходом в грошовій формі фізичної особи - підприємця на спрощеній системі оподаткування є повна сума виручки (з врахуванням комісії, утриманої фінансовою установою). Оскільки фактично сума утриманої комісії є витратами підприємця, а "єдинники" права на витрати для визначення об’єкту оподаткування не мають.

Отже, в Книзі обліку доходів підприємця в даному випадку повинна потрапити повна сума без вирахування комісії платіжної системи – 1 000 грн.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»