• Посилання скопійовано

Чи може ФОП, який надає кур’єрські послуги, приймати кошти?

ФОП надає кур’єрські послуги іншому ФОПу за договором підряду. Чи може такий ФОП приймати готівку, а також картки через POS-термінал для зарахування на свій рахунок коштів, з подальшим їх перерахуванням на рахунок підприємця, який отримує кур’єрські послуги?

Згідно з п. 5 Закону №2664, фінансова послуга - операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, - і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або  збереження  реальної вартості фінансових активів;

Фінансовими активами є кошти, цінні папери, боргові зобов'язання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів.

Крім цього, відповідно до п. 1. ст. 4 Закону №2664, фінансовими вважаються, зокрема, послуги з переказу коштів.

Таким чином, вважаємо, що приймання коштів від покупців для подальшого їх перерахування на рахунок продавця є фінансовою послугою. 

Фінансові послуги надаються фінансовими установами, а також, якщо це прямо передбачено законом, фізичними особами – підприємцями (п. 1 ст. 5 Закону №2664).

Для переказу коштів виключень щодо можливості їх надання фізособами - підприємцями не передбачено.

Отже, приймати кошти від покупців на свій рахунок для подальшого їх зарахування на рахунок продавця можливо лише за умови наявності у такої кур’єрської служби статусу фінансової установи, оскільки приймання коштів для перерахування їх на рахунок продавця є фінансовою послугою.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»