• Посилання скопійовано

Чи потрібний РРО за наявності банківського ПТКС?

Підприємство отримує оплату за товар виключно в безготівковій формі.Чи зобов’язане воно надавати покупцю фіскальний чек РРО у разі проведення розрахунків за товари, які не є підакцизними та технічно складними побутовими товарами, через програмно-технічні комплекси самообслуговування, які належать банку та знаходяться у його приміщенні?

Податківці у своєму листі від 31.10.2017 р. №2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначили, що відповідно до абз. 3 п. 2 ст. 9 Закону про РРО РРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС), що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Тобто, якщо оплата за товар здійснюється покупцем через ПТКС, який належить банку та знаходиться у приміщенні банку, фіскальний чек РРО продавцю такого товару видавати не обов’язково. Від себе додамо, що знаходження ПТКС у приміщенні банку не є принциповою обставиною в даному випадку. Головне, щоб це був ПТКС, який належить банку, при цьому він може знаходитися і за межами приміщення банку. У цьому ж листі податківці зазначають, що якщо банківські операції виконуються через ПТКС, який належить банку, у цьому випадку застосування РРО є не обов’язковим.

Слід сказати, що запитання, яке розглядається у цьому листі, спричинено іншими роз'ясненнями від податківців. Зокрема, у листі від 04.11.2016 р. №23689/6/99-99-14-05-01-15 ДФСУ зазначала: «якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено із застосуванням платіжних систем FORPOST, LiqPay, PayPal, Portmone.com тощо, у тому числі і з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС), суб'єкт господарювання (продавець) зобов'язаний видати розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО) та відповідним чином оформлений гарантійний талон. Якщо ж продавець не укладав договори з платіжними системами, а приймає платежі через ПТКС безпосередньо на свій банківський рахунок, РРО йому не потрібний».

Під час повернення товару споживач, що придбав товар, звертається до представника інтернет-магазину та надає усі наявні документи, у тому числі розрахунковий документ встановленої форми - чек із ПТКС. У разі повернення товару, оплату за який було здійснено з використанням ПТКС, повернення грошових коштів споживачу здійснюється у готівковій або безготівковій формі.

Тож, як бачимо, якщо ПТКС належить банкові, надавати чек з РРО, аналогічно як і вимагати його у покупця при поверненні товару, не обов'язково. У цьому разі покупцю достатньо мати чек із ПТКС. 

Також про ПТКС читайте тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»