• Посилання скопійовано

Внесення "єдинником" майна до статутного капіталу іншого підприємства

Підприємство - платник ЄП за ставкою 5% отримало квартиру як внесок до свого статутного капіталу. В подальшому ця квартира платником ЄП передається до статутного капіталу іншого підприємства. Чи виникає в такому випадку у "єдинника" дохід?

В першу чергу зазначимо, що податківці у ІПК від 17.01.2020 р. №160/ІПК/05-99-04-04/ зазначають, що юрособа — платник єдиного податку третьої групи може вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юрособи.

При цьому варто враховувати таке: придбання та продаж юрособою — платником єдиного податку третьої групи корпоративних прав інших юросіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво.

А згідно з пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва.

Отже, якщо підприємство на постійній основі здійснює придбання корпоративних прав, воно має ризик втратити право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

 

Оподаткування

Відповідно до пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом юрособи - платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з пп. 292.2 ПКУ при продажу основних засобів юрособами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Водночас, за п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Однак, оскільки суб’єкт господарювання не є платником податку на прибуток, сплачує ЄП, то дохід він визначає за пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, а в даному випадку отримання коштів за внесені в статутний капітал ОЗ не відбувається. Відповідно доходу не виникає.

 

Ризики

Проте хочемо зауважити і можливі ризики. Так, фактично інвестор, платник ЄП, за рахунок внесення квартири до статутного капіталу іншого підприємства придбаває корпоративні права у цьому підприємстві – тобто отримує компенсацію за передачу майнових прав на квартиру. Хоч і не у грошовому виразі (а для "єдинників" це заборонено). Роз’яснення від податківців за даним питанням не було, то ж це лише припущення.

Тому вважаємо, що в даній ситуації за нормами ПКУ дохід не виникатиме, та все ж таки радимо звернутись до податківців за ІПК для отримання підтвердження такої позиції і убезпечення під час перевірки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»