• Посилання скопійовано

Витрати на виплату роялті у ТОВ – платника ЄП: як оподаткувати?

Громадська організація стала засновником ТОВ на спрощеній системі оподаткування (ІІІ група єдиного податку) і надала ТОВ право використовувати свою торгову марку. Як оподатковуються витрати на виплату роялті у ТОВ?

У договорі про користування торговою маркою має бути визначено розмір та періодичність плати за таке користування (роялті). При цьому оформлювати акт про користування торговою маркою (наприклад, щомісячно) не обов’язково. Нарахування платежів може здійснюватися і на підставі такого договору. 

У бухобліку плата за користування торговою маркою відображається у складі витрат. Оскільки роялті нараховуватиметься/сплачуватиметься періодично (як правило, це здійснюється щомісячно), то маємо чітко визначену суму витрат. Якщо це роялті за використання торгової марки на товари, роботи чи послуги, то це будуть витрати на збут (Дт 93 Кт 685).

Податковий облік сплачених (нарахованих) сум роялті залежить від системи оподаткування, на якій перебуває підприємство – користувач торгової марки, і того, кому вони виплачуватимуться, резиденту чи нерезиденту, фізичній або юрособі.  Якщо ТОВ – користувач торгової марки є платником єдиного податку, то облік витрат у податковому обліку він не веде.

Отже, окремий податковий облік витрат в сумі роялті вести буде не потрібно.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»