• Посилання скопійовано

Орендна плата за землю: чи має право ФОП на витрати?

Фізособа-підприємець (загальна система оподаткування) сплачує орендну плату за землю, яку використовує у госпдіяльності. Чи можна включати суму такої оренди до складу витрат підприємця?

Згідно з п. 177.4 ПКУ (що діяв в 2015-2016 році) визначено перелік витрат підприємця на загальній системі:

  • витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат;
  • витрати на оплату праці фізосіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають витрати на оплату основної і додаткової зарплати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами цього розділу);
  • обов'язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров'я працівників у випадках, передбачених законодавством;
  • суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом;
  • інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов'язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в пп. 177.4.1 - 177.4.3 ПКУ, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

При цьому, варто зважати на те, що плата за землю - це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (пп. 14.1.147 ПКУ). Тобто, якщо орендна плата за землю сплачується за ділянки державної і комунальної власності, то такий платіж є податком, а отже згідно переліку витрат наведеного вище не потрапляє до них!

Однак, якщо оренда плата за землю сплачується іншому суб’єкту господарювання, то така сума включається до витрат підприємця.

У листі від 21.04.2015 р. №3701/М/99-99-17-02-02-14 податківці наводять аналогічну позицію, зазначаючи, що зазначений перелік витрат не містить сплачених податків, зборів (крім суми ЄСВ).

Тож, зважаючи на вищезазначене, якщо підприємець орендував земельну ділянку державної чи комунальної власності і сплачував оренду плату за землю у вигляді податку, то права на такі витрати у підприємця не було.

Натомість у ФОП було право на витрати в сумі орендної плати за землі приватної власності, якщо така орендна плата сплачувалася суб’єкту господарювання або фізичній особі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»