• Посилання скопійовано

Купівля квартири підприємством-«єдинником» для проживання працівника

Чи може підприємство – платник єдиного податку придбати квартиру для проживання працівника? Які будуть наслідки?

 Облік придбаної нерухомості 

В бухобліку квартира відноситься до необоротних активів підприємства (основних засобів) групи «Будинки та споруди».

Придбання квартири в бухобліку відображається бухгалтерським записом за Дт субрахункау 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» та Кт субрахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками».

Далі перед початком використання такого майна, воно вводиться в експлуатацію (складається Акт введення в експлуатацію основних засобів), при цьому в бухобліку здійснюється запис: Дт 103 «Будинки та споруди» Кт 152.

Оскільки квартира використовується для проживання працівників, то амортизаційні нарахування, а також інші витрати, які пов’язані з утриманням таких основних засобів, доцільно обліковувати на тому ж рахунку, на який списується заробітна плата таких працівників. Наприклад, якщо квартира надається у користування працівнику адмінапарату, то і амортизація такої квартири списується на витрати як амортизація ОЗ адміністративного призначення бухгалтерським записом Дт 92 «Адміністративні витрати» Кт 131 «Знос основних засобів».

Витрати, пов'язані з обслуговуванням квартири, в тому числі вартість комунальних послуг, доцільно обліковувати на тому ж витратному рахунку, що й амортизація.

Більш докладно про сам процес придбання квартири читайте тутНа оподаткування єдиним податком придбання квартири не впливає.

 

Повідомлення за ф. №20-ОПП

Після придбання квартири (переходу права власності до підприємства) таке підприємство подає повідомлення за ф. №20-ОПП протягом 10 робочих днів після придбання за основним місцем обліку такої юрособи.

 

Оподаткування ПДФО, військовим збором та нарахування ЄСВ 

Відповідно до пп. «а» пп. 164.2.17 ПКУ, вартість використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцеві і наданих платникові податків у безвідплатне використання, або сума компенсації вартості такого використання є додатковим благом. 

Оскільки дохід у вигляді користування житлом  надається у негрошовій формі, базою оподаткування ПДФО буде вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт. З розрахунку ставки ПДФО 18 % розмір «натурального» коефіцієнта дорівнює 1,219512. Звичайною ціною використання житла в даному випадку буде звичайна ціна оренди аналогічного житла у тому ж районі.

Цей дохід відображається у формі № 1ДФ з ознакою "126".

Якщо дохід у вигляді вартості використання житла оподатковується ПДФО, то автоматично він оподатковується і військовим збором.

Щодо ЄСВ, то вартість використання житла – це негрошовий дохід. Порядок визначення розміру негрошового доходу, наприклад, від звичайних цін, як це передбачено розд. IV ПКУ, в Законі про ЄСВ не визначений. Аналогічну думку висловлюють і податківці у листі ДПС від 24.05.2017 р. № 324/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Як виняток, не вважається таким додатковим благом дохід, отриманий платником податку у вигляді вартості використання житла, наданого йому в безкоштовне користування, при одночасному виконанні двох умов:

  • житло належить роботодавцеві на праві власності;
  • таке надання обумовлене виконанням працівником трудової функції згідно з трудовим договором (контрактом) або передбачене нормами колдоговору або відповідно до закону у встановлених ними межах.

Отже, якщо роботодавець передає працівникові в безкоштовне користування житло, що належить такому роботодавцеві на праві власності, то для уникнення оподаткування ПДФО і ВЗ вартості використання житла важливо, щоб у колективному або трудовому договорі з працівником було вказано, що таке надання житла обумовлене виконанням працівником трудової функції. Також читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»