• Посилання скопійовано

Як оподатковується грант, отриманий єдиноподатником, для виплати фізособам?

Юрособа – "єдинник" ІІІ групи отримує гранти від недержавної комерційної установи та виплачує їх фізособам (лікарям та фармацевтам на розвиток в галузі). Як це впливає на оподаткування юрособи-"єдинника", коли вона отримує цей грант і коли виплачує фізособам (єдиний податок, ПДФО, ВЗ, ЄСВ)? За якою ознакою відображати виплати в формі №1ДФ?

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом ФОП – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

  • у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу ФОП не включаються отримані ним пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у т. ч. в межах державних або місцевих програм (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

ДФС у роз’яснені (ЗІР) на запитання «Чи включається до доходу ЮО – платника ЄП третьої групи сума коштів, отримана нею у вигляді гранту?» повідомляє таке.

Практика застосування термінів, слів і словосполучень у юриспруденції визначає, що грант – це одноразова безповоротна цільова виплата фізичним і юридичним особам грошової суми або дарування обладнання, приміщення (як правило, із власних коштів і майна) громадянами та юридичними особами, у т. ч. іноземцями, а також міжнародними організаціями для проведення наукових досліджень, впровадження енерго- й ресурсозберігаючих технологій, вжиття заходів екологічної безпеки й ліквідації наслідків екологічних катастроф, виконання творчих робіт, видання творів художньої, наукової, освітньої, образотворчої, медичної та іншої літератури тощо.

Отже, у разі отримання юридичною особою – платником єдиного податку 3 групи суми коштів у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів (у т. ч. в межах державних або місцевих програм) така сума коштів не включається до доходу юридичної особи – платника єдиного податку 3 групи.

Сума коштів у вигляді гранту, одержана юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи з інших джерел, включається до доходу платника єдиного податку.

Тому в ситуації, що розглядається, юридична особа – платник єдиного податку 3 групи для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з п. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

 

Щодо ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV ПКУ, згідно з п. 162.1 якого платником податку, зокрема, є фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Підпунктом 163.1.1 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

ДФС в ІПК від 28.08.2019 р. №4018/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що дохід у вигляді гранта, який виплачується на користь фізичних осіб, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах і не є базою нарахування ЄСВ. При цьому юридична особа, яка виплачує такий дохід, повинна виконати всі функції податкового агента, визначені ПКУ.

Статтею 165 ПКУ визначено кінцевий перелік доходів, які не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу платника податків. Водночас до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ).

Вказані доходи також є об'єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) ПДФО та ВЗ до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО та ВЗ із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО 18%, визначену в ст. 167 ПКУ, та ставку ВЗ 1,5%, встановлену в пп. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 168.1.1 ПКУ).

Усе про єдиний податок
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Крім того, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону №2464).

Такий дохід в Розрахунку №1ДФ відображається з ознакою доходу 127. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»