• Посилання скопійовано

Повернення помилково списаної комісії банку: чи буде дохід у «єдинника»?

У серпні банк помилково двічі списав комісію за здійснення платежу. Повернення відбувається у жовтні. На момент списання комісії підприємство перебувало на загальній системі оподаткування, а у періоді повернення вже стало платником ЄП. Чи потрібно включати суму повернення до доходу? Як обліковувати такі суми?

Єдиний податок

Згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку - юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, як зазначено у пп. 5 пп. 292.11 ПКУ до складу доходу, платника ЄП, не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Таким чином, вважаємо, що сума повернутої комісії банку, що була помилково списана з рахунку, не включається до складу доходів платника єдиного податку.

 

Бухоблік

У Інструкції №291 передбачено, що загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням та обслуговуванням підприємства відображаються на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Оскільки банк на суму комісії акти виконаних робіт не надає, то зазвичай така комісія банку одразу списується на витрати бухгалтерським записом: Дт 92 Кт 311 – на дату списання комісії з банківського рахунку.

Зокрема, за дебетом рахунку 92 відображається сума визнаних адміністративних витрат, за кредитом рахунку 92 - її списання на рахунок 79 «Фінансові результати». Кореспонденції за кредитом рахунку 92 та іншими рахунками Інструкція №291 не передбачає.

Тому отримання поверненої банком на розрахунковий рахунок помилково стягнутої комісії відображається як збільшення доходу на дату такого повернення: Дт 311 Кт 719. Такий підхід до обліку помилково утриманої банківської комісії  ми озвучували тут).

Однак, враховуючи те, що підприємство є платником єдиного податку, то для уникнення зайвих питань від податківців, вважаємо, що суму помилково утриманої банківської комісії слід відображати в обліку записом: Дт 377 Кт 311. Відповідно її повернення в обліку буде відображено бухгалтерським записом: Дт 311 Кт 377.

За такого підходу підприємство уникає «викривлення» нарахування сум доходів та витрат, а також фігурування такої суми у складі доходів підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»