• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості юрособою - «єдинником»: як оформити та оподаткувати?

Юрособа – платник єдиного податку ІІІ групи планує продати приміщення. Чи потрібно проводити експертну оцінку приміщення? Як оформити та оподаткувати цю операцію?

Право встановлювати ціну на товар належить самому суб’єкту господарювання. Винятком може бути випадок, коли ціни на товар підлягають державному регулюванню.

Відповідно до ч. 2 ст. 190 ГКУ«вільні ціни визначаються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін, а у внутрішньогосподарських відносинах — також за рішенням суб’єкта господарювання».

Підприємство може здійснювати продаж ОЗ за будь - якою договірною вартістю.

Оцінка обов’язкова у випадках, передбачених у ст. 7 Закону про оцінку, і купівлі-продажу нерухомості там немає. Отже, оцінка приміщення може провадитися виключно на добровільній основі.

Згідно з пп. 292.2 ПКУ, при продажу основних засобів юрособами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів. Але якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Жодних додаткових обмежень щодо продажу ОЗ юрособами на ЄП розділ XIV ПКУ не містить, зокрема, відсутня й вимога робити оцінку для продажу.

Таким чином, підприємство на єдиному податку має право продати основний засіб за договірною ціною, в тому числі і за  залишковою вартістю. При цьому в дохід потрапить різниця між  сумою коштів, отриманою від продажу основного засобу, та його залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Документальне оформлення проводиться у загальному порядку – шляхом підписання договору купівлі-продажу нерухомості та державної реєстрації прав покупця на придбане приміщення. Продавцю потрібно правильно оподаткувати дохід, отриманий від продажу нерухомості. Зауважимо, що продавцю – платнику ЄП не можна застосовувати іншу форму розрахунку за приміщення, крім грошової форми.

Більш докладно про продаж ОЗ платниками єдиного податку читайте туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»