• Посилання скопійовано

Юрособа на ЄП здає в оренду нерухомість: чи є обмеження?

Приватне підприємство на єдиному податку (ІІІ група) Чи має воно право здавати в оренду частину власного приміщення фізособі для надання послуг? Фізособа не зареєстрована як ФОП. Чи повинно підприємство платити податки за фізособу?

 Оренда: можна чи ні на ЄП?

Відповідно до підкатегорії 108.05, «ЗІР»[1] юрособи, що не є фінансовими установами, які здійснюють лізингові (орендні) операції, надають в оренду рухоме і нерухоме майно, мають право бути платниками єдиного податку, якщо ними виконуються інші умови застосування спрощеної системи оподаткування. Про це ми зазначали тут>>

 

Обмеження

Обмеження щодо надання майна в оренду платниками єдиного податку встановлені лише для ФОПів і стосуються обмеження в площі.

Так, пп. 291.5.3 ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів. Щодо юридичних осіб на ЄП обмежувальні норми відсутні – ані щодо площі чи виду нерухомості, ані щодо того, кому надавати такі послуги.

Проте, зверніть увагу, що відповідно до пп. 298.2.3 ПКУ у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП, доведеться покинути спрощену систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Тобто, головне, про що необхідно потурбуватися, це додати новий вид діяльності до Реєстру платників ЄП. Зауважимо: під внесенням змін до Реєстру платників ЄП мається на увазі саме подання заяви фіскалам, а не реєстраційної картки держреєстратору. Хоча з останнього підприємство почне.

Щодо строків подання, то в  ПКУ  про це прямо не зазначено. В "ЗІР" (підкатегорія 108.04) податківці зауважують, що для забезпечення відображення у Реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності, юридична особа - платник єдиного податку третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до Реєстру платників єдиного податку. Як бачите, строк доволі розмитий. До того ж "ЗІР" також не істина в останній інстанції. Радимо обережний варіант — додати орендний вид діяльності, а вже потім спокійно отримуйте орендні платежі.

 

Земподаток

Згідно з пп. 297.1. ПКУ,  платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів, як,  зокрема, податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Тобто, якщо нерухомість, яка здається в оренду, розташована на земельній ділянці, земельний податок платником ЄП за неї не сплачується.

В ІПК   від  18.02.2019 р. № 591/ІПК/20-40-12-03-20 податківці зауважують, що якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи, яка є власником будівель, споруд (їх частин), розташованих на земельній ділянці, то такий платник звільняється від сплати земельного податку за земельну ділянку під таким майном за умови, що надання в оренду нерухомого майна здійснюється на підставі укладеного відповідно до законодавства цивільно-правового договору.

 

Податковий агент

Щодо питання сплати податків за фізособу. В цій ситуації підприємство не є податковим агентом. Адже відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент щодо ПДФО - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV ПКУ. В випадку даного підприємства фізособа буде сплачувати йому, а не отримувати дохід.



[1] Чи можуть бути платниками ЄП ЮО, які здійснюють лізингові (орендні) операції, та чи мають право ЮО – платники ЄП надавати в оренду рухоме та нерухоме майно?

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»