• Посилання скопійовано

Як впливають на дохід юрособи - «єдинника» курсові різниці?

Юрособа - платник ЄП за ставкою 5% отримує дохід в іноземній валюті. Як в такому випадку визначати оподатковуваний дохід? Чи потрібно враховувати в подальшому курсові різниці у складі доходу?

Перш за все зазначимо порядок оподаткування ЄП валютної виручки «єдинника» (як юрособи, так і підприємця). Згідно з пп. 292.5 ПКУ дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. Зверніть увагу, що дохід необхідно визнавати саме на дату надходження валюти на валютний рахунок такого суб’єкта господарювання. При цьому, на дату надходження коштів на розподільчий рахунок банку дохід визнавати не потрібно.

Також нагадаємо, що наразі було відмінено обов’язковий продаж валюти (детально про зміни, до яких це привело, ми розглядали у нашій аналітиці). Тож тепер дохід від надходження валюти у суб’єкта господарювання - «єдинника» визнається лише однією сумою за курсом на дату надходження коштів на валютний рахунок СГ (а не окремо у гривні від обов’язкового продажу і окремо у валюті на дату надходження залишку на валютний рахунок).

Якщо продаж валюти відбувається за бажанням ЮО на єдиному податку, то наслідки, за роз’ясненнями податківців, такі:

  • у разі продажу іноземної валюти після дати звітного балансу у складі доходу враховується позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу цієї валюти, та доходом, отриманим від здійснення перерахунку такої іноземної валюти в гривні на дату закінчення попереднього звітного кварталу;
  • від’ємні курсові різниці, що виникають при продажу іноземної валюти та її перерахунку, не зменшують базу оподаткування єдиним податком.

Щодо впливу на об’єкт оподаткування єдиним податком курсових різниць (які, безумовно, виникають в бухгалтерському обліку ЮО), то податківці  у своїх роз’ясненнях (зокрема, тут та тут) зазначали: юрособа – платник ЄП визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції згідно з вимогами П(С)БО.

Для визначення курсових різниць на дату балансу застосовується валютний курс на кінець дня дати балансу. При визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на початок дня дати здійснення операції.

Підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня (п. 8 П(С)БО 21).

При цьому:

  • позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходів такого платника податку;
  • а ось від’ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування єдиним податком, оскільки у податковій декларації юридичної особи відображення витрат не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»