• Посилання скопійовано

Сільгосппродукція вирощена підрядниками: чи є право на ЄП IV групи?

Підприємство (платник IV групи ЄП) має в оренді с/г угіддя. Персонал та с/г техніка відсутні. Усі ресурси, послуги щодо вирощування надає стороння організація. Чи буде зібрана продукція с/г продукцією власного виробництва? Чи можна дохід від її реалізації включити в розрахунок частки с/г товаровиробника, як від реалізації власновирощеної с/г продукції?

У підкатегорії 108.02.01 «ЗІР», у відповіді на запитання: «За яких умов ЮО можуть бути платниками ЄП четвертої групи?» податківці відповідають, що сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) для цілей глави 1 розд. XIV ПКУ – продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 – 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання (пп. 14.1.234 ПКУ).

Отже, якщо підприємство самостійно не здійснює виробництво сільгосппродукції, а наймає сторонні ресурси, то можна говорити, що в даному випадку не виконується умова щодо безпосереднього вирощування сільгосппродукції її виробником. Звідси випливає невтішний висновок, що дохід від продажу такої продукції не включається у розрахунок частки с/г товаровиробника, як дохід від реалізації власно вирощеної с/г продукції.

Проте для отримання позиції податкових органів щодо цього питання підприємство може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися з детальним описом своєї ситуації до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з цього питання. Лише у випадку отримання позитивної ІПК підприємство зможе застосовувати режим IV групи єдиного податку та не буде нести відповідальності за це відповідно до ст. 53 ПКУ.

Зокрема, відповідно до п. 53.1 ПКУ? не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків, який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована. Ці положення застосовуються до індивідуальної податкової консультації за умови, що вона зареєстрована в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

Разом з цим платник податків, який діяв відповідно до наданої йому податкової консультації, не звільняється від обов’язку сплати податкового зобов’язання, визначеного ПКУ. Це означає, що у разі подальшої відміни такої ІПК, підприємству доведеться перерахувати  та сплатити податки за правилами загальної системи, проте до нього не буде застосовано фінансових санкцій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»