• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля «єдинником» IV групи: що з оподаткування?

Фермерське господарство, платник IV групи ЄП та платник ПДВ, продає авто, придбане у 2012 р. (балансова вартість - 170 тис. грн). Чи потрібно сплачувати податок на прибуток? Як визначається база ПДВ при продажу такого авто за ціною 500 тис. грн та 20 тис. грн?

Податок на прибуток

Підприємство не розраховує та не сплачує податок на прибуток, оскільки є платником єдиного податку 4 групи (п. 297.1 ПКУ).

 

Єдиний податок

Згідно з п. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ та багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, в тому числі на умовах оренди. 

Відповідно, реалізація об’єкту ОЗ не вплине на розрахунок суми єдиного податку.

Зважаючи на те, що автомобіль був у використанні більше 24 місяців, дохід від його продажу не включається до Розрахунку частки сільгосптоваровиробництва.

 

ПДВ

Якщо постачання автомобіля здійснюється на митній території України, то це є оподатковуваною операцією згідно з п. 185.1 та п. 186.1 ПКУ. За загальним правилом за ст. 187 ПКУ, датою виникнення ПЗ з ПДВ буде дата першої події.

База оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості такого авто, встановленої в договорі купівлі-продажу. При цьому, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Отже, якщо підприємство продає авто за ціною, більшою за його балансову вартість, то об’єктом оподаткування ПДВ є його договірна вартість (тобто 500 тис. грн).

Якщо підприємство продає авто за ціною, меншою за його балансову вартість, то ПДВ нараховується виходячи з його балансової вартості.

Зважаючи на те, що балансова вартість автомобіля складає 170 тис. грн, то ПДВ в такому випадку нараховується на суму 170 тис. грн. 

У разі постачання ОЗ, якщо база оподаткування визначається виходячи із балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує фактичну суму постачання таких ОЗ, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник складає дві податкові накладні:

  • одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (20 тис. грн);
  • другу - на суму, розраховану виходячи з перевищення балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (150 тис. грн).

У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини «15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання».

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається.

При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Зазначений порядок передбачений п. 15 Порядку №1307.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»