• Посилання скопійовано

Перехід з ІІ на ІІІ групу ЄП (5%): чи подавати декларацію за три квартали?

ФОП - платник ЄП ІІ групи в ІІІ кварталі перевищив дохід. Подано заяву про зміну на ІІІ групу за ставкою 5%. До заяви додано розрахунок доходу станом на 20.09.2019 р., також з цієї дати зареєстровано РРО. Чи потрібно подавати декларацію за 9 місяців та сплатити ЄП за ставкою 15%?

Відповідно до пп. 292.14 ПКУ для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб'єкту господарювання зареєструватися платником цього податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування визначається дохід.

У пп. 2 п. 293.2 ПКУ зазначено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць: для 2 групи – в межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Положеннями пп. 1 пп. 293.4 ПКУ передбачено, що ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої групи (ФОП) у розмірі 15% до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 1, 2 і 3 пп. 291.4 ПКУ.

При цьому ставки, встановлені пп. 293.3 - 293.5 ПКУ, застосовуються з урахуванням особливостей, встановлених пп. 2 пп. 293.8 ПКУ.

Тобто, платники єдиного податку ІІ групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для них у пп. 291.4 ПКУ (1,5 млн грн), в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

Такі платники до суми перевищення зобов'язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Своєю чергою, згідно з пп. 296.5.1 ПКУ у разі перевищення протягом року обсягу доходу (і відповідного переходу до «старшої» групи платників ЄП) платники ЄП І-ІІ груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду (протягом 40 к. д. після закінчення кварталу).

Отже, в ситуації, що розглядається, ФОП необхідно подати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) за 9 місяців із зазначенням:

  • у розділі III Декларації «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи»:
  • у рядку 03  – обсяг доходу за звітний (податковий) період згідно з пп. 2 пп. 291.4 ПКУ (а саме, 1500000 грн);
  • у рядку 04 – сума доходу, що перевищує обсяг, встановлений у пп. 2 пп. 291.4 ПКУ, у звітному (податковому) періоді, що оподаткований за ставкою 15% згідно з пп. 293.4 ПКУ (а саме, сума, що перевищує 1500000 грн).

- у розділі V Декларації «Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку» заповнюється наростаючим підсумком з початку року (не заповнюється платником податку, що подає декларацію «Довідково»):

  • у рядку 08 – загальна сума доходу за звітний (податковий) період (сума значень рядків 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07) (а саме, загальна сума доходу отримана з початку звітного року);
  • у рядку 09 – сума податку за ставкою 15 % (рядок 02  х 15%). Тобто, добуток суми, що перевищує 1500000 грн та ставки податку в розмірі 15%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»