• Посилання скопійовано

Чи можна не складати акт послуг, а доходи визнавати на підставі договору?

Неприбуткова організація надає послуги фізособам на підставі укладених договорів. Чи можна не складати акти наданих послуг, а нарахування доходу проводити щомісячно на підставі договору?

Верховний Суд підтвердив, що договір не є первинним документом для цілей бухобліку та не підтверджує фактичного виконання його умов та руху коштів. Про це ми зазначали тут.

Тож договір не є первинним обліковим документом для цілей бухобліку, а свідчить лише про намір виконання дій (операцій) в майбутньому, а не про їх фактичне виконання, в той час як первинні документи складаються лише за фактом надання послуг.

Згідно з договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. Обов'язок замовника – оплатити надану послугу (ст. 901 ЦКУ).

Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг також передбачена ст. 906 ЦКУ.

Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом.

Саме з метою запобігання претензій з боку покупця послуг про ненадання, несвоєчасне надання або неналежне надання послуг, складається документ, підписавши який, покупець підтверджує, що немає претензій до отриманих послуг. Для послуг – це акт наданих послуг.

Більше того, якщо немає документів, що підтверджують факт надання послуг, то відповідно у бухобліку немає виникнення доходу від наданих послуг (Дт 36 Кт 703), а також визнання витрат у вигляді собівартості наданих послуг (Дт 903 Кт 23). А отримані кошти є просто якимось благодійними внесками на будь-які цілі неприбуткової організації – Дт 311 Кт 718. Звичайно ж, без відображення витрат.

Водночас відмітимо, що акт наданих послуг можна не складати, якщо є оплачений рахунок-фактура. При цьому рахунок-фактура має містити усі обов'язкові реквізити первинного документу. Про це ми писали тут

Податківці до рахунку-фактури (інвойсу) як заміни актам або накладним ставляться більш обережно, однак щодо послуг вони в цілому підтримують позицію Мінфіну. Ми цю проблему аналізували тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 165
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219201
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021291