• Посилання скопійовано

Директор підписав договір поставки без протоколу зборів: які наслідки під час перевірки?

Які наслідки від підписання договору поставки (наприклад, ТОВ придбає сировину, послуги тощо) директором без протоколу загальних зборів при податковій перевірці об’єкту оподаткування, якщо підприємство було збитковим за звітній період? Чи буде такий договір визнано недійсним?

У абз. 1 пп. 75.1.2 ПКУ перелічені об’єкти документальної перевірки щодо виконання вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. На сьогодні контролю господарських договорів, укладених директором без протоколу зборів засновників, серед них немає.

Щодо Закону про ТОВ, то він набрав чинності 17.06.2018 р. Докладніше про це читайте тут>> 

У ч. 1 ст. 28 Закону про ТОВ передбачено, що органами товариства є:

  • загальні збори учасників;
  • наглядова рада (у разі утворення);
  • виконавчий орган.

Установчим документом товариства є статут (ч. 1 ст. 11 Закону про ТОВ). При цьому в ст. 44 Закону про ТОВ передбачено, що статут товариства може встановлювати особливий порядок надання згоди уповноваженими на те органами товариства на вчинення певних правочинів залежно від вартості предмета правочину чи інших критеріїв (значні правочини).

Рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50% вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймаються виключно загальними зборами учасників.

Рішення про надання згоди на вчинення інших значних правочинів, крім зазначених, приймаються загальними збори учасників, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Якщо замість кількох правочинів товариство могло вчинити один значний правочин, то кожен із таких правочинів вважається значним.

Посадові особи товариства, винні у порушенні порядку вчинення значних правочинів, солідарно відповідають за збитки, заподіяні товариству (ч. 5 ст. 44 Закону про ТОВ).

Відповідно до ст. 42 Закону про ТОВ посадовими особами товариства є члени виконавчого органу, наглядової ради, а також інші особи, передбачені статутом товариства.

Статутом товариства може бути визначений порядок надання згоди на вчинення правочинів, щодо яких є зацікавленість. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

Якщо учасники товариства не дійшли згоди про встановлення у статуті порядку погодження щодо правочинів з зацікавленістю, то правила цієї статті не застосовуються.

Правочин вважається правочином, щодо якого є зацікавленість, якщо він укладається товариством з будь-ким із осіб, зазначених у ч. 1 ст. 45 Закону про ТОВ.

Положеннями ст. 46 Закону про ТОВ передбачено, що значний правочин, правочин із зацікавленністю, вчинений з порушенням порядку прийняття рішення про надання згоди на його вчинення, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки товариства лише у разі подальшого схвалення правочину товариством у порядку, встановленому для прийняття рішення про надання згоди на його вчинення.

При цьому подальше схвалення правочину товариством у порядку, встановленому для прийняття рішення про надання згоди на його вчинення, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки товариства з моменту вчинення цього правочину.

До відносин щодо схвалення значного правочину застосовується також правило абз. 2 ч. 3 ст. 92 ЦКУ.

Також слід враховувати, що відповідно до п. 3 глави VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ТОВ протягом одного року з дня набрання чинності Законом про ТОВ положення статуту ТОВ, ТДВ, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності Законом №2275. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту ТОВ, ТДВ.

Таким чином, лише після внесення відповідних змін до статуту необхідно враховувати норми ст. 44-46 Закону про ТОВ.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 205 ЦКУ підставою недійсності правочину є недодержання в момент його вчинення стороною (сторонами) вимог, що встановлені ч. 1-3 та 5 ст. 203 ЦКУ, а саме:

  • зміст правочину не може суперечити ЦКУ, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам;
  • особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності;
  • волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;
  • правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається. У випадках, встановлених ЦКУ, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним (ч. 2 ст. 215 ЦКУ).

Правові наслідки недійсності правочину встановлені у ст. 216 ЦКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 164
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219201
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021291