• Посилання скопійовано

Надання орендованого приміщення в суборенду

Підприємство – платник єдиного податку орендує приміщення під офіс. У договорі оренди вказано, що суборенда або піднайм неможливий без узгодження з орендодавцем. Чи може підприємство надавати це приміщення у користування ФОП на умовах коворкінгу?

Запитання: Підприємство на єдиному податку орендує приміщення під офіс. Діяльність - здача в оренду офісних машин, устаткування. Підприємство планує укладати договори коворкінгу з ФОП. У договорі оренди приміщення зазначено, що підприємство не має права здавати приміщення в суборенду або будь-яке інше користування третіх осіб без узгодження з орендодавцем. Чи обов'язково підприємству мати дозвіл у орендодавця для укладення договорів коворкінгу? Чи підпадають ФОП (з договором коворкінгу) під "будь-яке інше користування третіх осіб"? А також для перевіряючих, чи вправі підприємство укладати договори коворкінгу, якщо орендодавець здав йому приміщення під офіс?

 

Відповідь:

Відповідно до ст. 759 ЦКУ  за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно зі ст. 774 ЦКУ передання наймачем речі у користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму, а також до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Отже, якщо в договорі прямо вказано, що орендар не має права надавати орендоване приміщення у суборенду або в інше користування третіх осіб без узгодження з орендодавцем, то й узгоджувати такі дії з орендодавцем обов’язково.

Надання примішення у користування фізичиним особам за договором коворкінгу підпадає під виначення «будь-яке інше користування третіх осіб».

ДСФУ не перевіряє та не контролює правомірність укладання господарських договорів. Проте відповідно до пп. 20.1.30 ПКУ податківці мають право звертатися до суду, у тому числі подавати позови до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, щодо визнання оспорюванних правочинів недійсними та застосування визначених законодавством заходів, пов’язаних із визнанням правочинів недійсними, а також щодо стягнення в дохід держави коштів, отриманих за нікчемними договорами. Самостійно вони це зробити не можуть, таке визнання здійснюється лише судом.

Для уникнення непорозумінь сторонам доцільно обумовити в договорі оренди приміщення  функціональне призначення орендованого приміщення та можливість надання його у піднайм, суборенду і т.д. , і надалі неухильно дотримуватись умов укладеного договору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 161
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20219041
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021290