• Посилання скопійовано

Заповнення заяви-розрахунку для отримання підприємців коштів від ФСС

Як оформлюється заява-розрахунку до ФСС про відшкодування лікарняного підприємцю на загальній системі оподаткування? Лікарняний триває з жовтня до грудня та продовжено на 2020 рік

У разі настання у ФОП одного із страхових випадків, визначених ст. 22 Закону №1105, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, чи в разі настання періоду відпуски у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога призначається та нараховується ФОП самостійно із дотриманням усіх вимог чинного законодавства.

В першу чергу, для отримання фінансування матеріального забезпечення ФОП необхідно відповідно до ст. 34 Закону № 1105 відкрити окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у будь-якому банку в порядку, встановленому НБУ.

Після цього, до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації подається заява-розрахунок, до якої з метою контролю за використанням коштів Фонду слід додати:

  • копію заповненого листка непрацездатності;
  • довідку з територіального органу ДПС про сплату єдиного внеску або копії квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період;
  • письмове повідомлення про відкриття окремого поточного рахунку для фінансування матеріального забезпечення.

Разом із Заявою-розрахунком також подається Додаток 1.1 до неї.

У разі тимчасової непрацездатності необхідно обрахувати страховий стаж. Залежно від страхового стажу визначається розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності. Механізм обчислення страхового стажу та визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності передбачено ст. 21 та 24 Закону №1105.

Безпосередньо здійснити розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах ФОП можуть відповідно до Порядку №1266.

 

Заповнення лицьового боку заяви-розрахунку

На лицьовий частині заяви-розрахунку підприємець зазначає такі реквізити:

  • власні прізвище, ім’я та по батькові;
  • місце проживання;
  • телефон;
  • ІПН;
  • реквізити окремого рахунку для зарахування коштів від ФСС.

 

Заповнення зворотного боку заяви-розрахунку

У рядку 1 колонки 3 та 4 зазначається загальна кількість календарних днів тимчасової непрацездатності (за вирахунком перших 5 днів тимчасової непрацездатності) та загальна сума нарахованої допомоги за рахунок коштів Фонду. Крім того робиться помітка про подання Додатку 1.1.

 

Заповнення Додатку 1.1

Додаток 1.1 до Заяви-розрахунку заповнюються у такому порядку:

  • графа 1 – номер рядка по порядку;
  • графи 2-4 – ФІО підприємця;
  • графа 5 - № страхового свідоцтва;
  • графа 6 зазначається «3» (ФОП);
  • графа 7-8 – серія та номер листка непрацездатності, а також його тип у графі 9 – «1» (первинний (виданий на початку хвороби)), або «2» - продовження;
  • у графі 10 – причина непрацездатності. Зазначається наприклад «1» у разі загальних захворювань;
  • графи 11-12 - період непрацездатності згідно з листком непрацездатності;
  • графа 11 та 12 – період початку та закінчення непрацездатності за лікарняним листком;
  • графа 13 та 14 – загальна кількість календарних днів хвороби за лікарняним листом та відповідно кількість днів за вирахунком перших 5-ти днів хвороби. Зверніть увагу, перші п’ять днів хвороби вираховуються лише у первинному лікарняному листі. Наступні листи непрацездатності, що складені на продовження хвороби оплачуються за рахунок ФСС в повному розмірі;
  • графи 15 та 16 – відповідно розрахована сума лікарняних всього та за вирахунком перших п’яти днів хвороби (тобто та сума, яка підлягає оплаті за рахунок ФСС);
  • графи 17-19 заповнюються лише для осіб, які користуються пільгою для постраждали на ЧАЕС;
  • за наявності у графі 20 вказується дата направлення на МСЕК;
  • графа 21 – вказується загальний страховий стаж у повних місяцях, без заокруглення (зверніть увагу, що у разі, якщо страховий стаж більше 8 і більше років, то вноситься запис «96»). Дізнатись страховий стаж можна шляхом подання Додатку 9 до Порядку № 10-1 до ПФУ.
  • у графі 22 вказується страховий стаж за останні 12 календарних місяців.

 

Після отримання лікарняних

Після отримання лікарняних підприємець повинен подати до ФСС відповідне повідомлення згідно з додатком 2 до Порядку № 12.

Також приклади заповнення Заяви та повідомлення ми наводили у нашій аналітичній статті.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202435
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241191
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 4524
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202495
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 8043