• Посилання скопійовано

Оплата всіх днів лікарняного за рахунок підприємства

Чи може підприємство видати наказ про прийняття рішення щодо виплати всіх днів лікарняного (а не тільки 5 перших днів) за рахунок підприємства? Чи буде це порушенням та яка відповідальність може бути?

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону №1105, роботодавець не може самостійно прийняти рішення щодо оплати лікарняного листка. Рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, створена (обрана) на підприємстві, в установі або організації.

Права, обов’язки та повноваження комісії (уповноважених) із соціального страхування встановлені п. 2.1, 2.2 та п. 3.1.1 Положення №13. Так, серед іншого, комісія має право розглядати підстави і правильність видачі, заповнення листка непрацездатності, який є підставою для надання матеріального забезпечення, перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності. При порушенні режиму, згідно з п. 4.1 Інструкції № 532, встановленого лікарем, працівник втрачає право на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду по листку непрацездатності з дня допущення такого порушення.

Комісія (уповноважений) має право приймати рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітності та пологах, на поховання) і надає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

Листок непрацездатності, який оформлений з порушенням Інструкції №532, необхідно повернути працівнику для оформлення листка непрацездатності відповідно до чинного законодавства.

Крім того, органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат, є ФСС.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця, а виплати Фондом починаються- з шостого дня непрацездатності.

Підставою для фінансування роботодавців робочими органами Фонду є оформлена заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

У разі виникнення страхового випадку із працівником на підставі поданих документів комісія (уповноважений) підприємства приймає рішення про призначення матеріального забезпечення такій особі. На підставі рішення комісії підприємства роботодавець нараховує суми матеріального забезпечення (перші 5 днів) та оформлює заяву-розрахунок (для Фонду, починаючи з 6 дня).

Для отримання коштів Фонду для виплати матеріального забезпечення працівникам роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у будь-якому банку.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку. Після надходження суми коштів, зазначених у заяві-розрахунку, роботодавець зобов’язаний здійснити їх виплату.

Виплата роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів із подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) Фондом чинним законодавством не передбачено.

Відповідно до п. 1.6 Положення № 13, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства підзвітна роботодавцю та представнику застрахованих осіб, а її робота в установленому порядку підлягає перевірці робочими органами виконавчої дирекції Фонду або його відділеннями. Оскільки комісія (уповноважений) підприємства приймаючи рішення щодо оплати лікарняного листа керується Положенням №13 та Законом №1105, то і за порушення цих норм нестиме відповідальність комісія (уповноважений) підприємства.

Тільки у випадку, якщо при проведенні перевірки Фондом під час якої буде встановлено некоректне оформлення лікарняного листка спеціалісти управління та відділень управління можуть не зарахувати суми допомоги до відшкодування. Тоді підприємству доведеться оплатити лікарняний повністю за рахунок власних коштів.

Крім того, зазначимо, що згідно з п. 2.1 Положення №13, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства має право отримувати від робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення безкоштовні консультації з питань застосування законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Варіант 1. Щодо питання, яке розглядається, якщо комісія підприємства прийме рішення оплатити лікарняний листок, оформлений в встановленому законодавством порядку, та який не містить порушень працівником режиму медичного закладу, повністю за рахунок власних коштів, таке рішення фіксується в протоколі і є порушенням п. 2 ст. 22 Закону № 1105, тобто оплата лікарняного починаючи з 6 дня непрацездатності, яка оплачується за рахунок коштів Фонду. При цьому така виплачена сума матеріального забезпечення оподатковується ПДФО 18%, військовим збором 1,5%  та відноситься до витрат – Дт 949 Кт 663.

Тому радимо щодо даного питання звернутися до Фонду за індивідуальною консультацією.

Слід зазначити, що у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів і сплачують штраф у розмірі 50% такої суми.

За використання страхових коштів, зарахованих на окремий рахунок, не за призначенням посадові особи страхувальника несуть адміністративну відповідальність, передбачену ст. 165-5 КпАП.

Варіант 2. У разі, якщо комісія підприємства прийме рішення оплатити лікарняний листок, який не оформлений відповідно до чинного законодавства та який містить порушення працівником режиму медичного закладу, повністю за рахунок власних коштів, таке рішення фіксується в протоколі. При цьому оформити оплату за такі дні хвороби можна як матеріальну допомогу. Для цього працівник пише заяву з проханням надати йому матеріальну допомогу, наприклад, на оздоровлення або за іншою причиною передбаченою в п. 3.31 Інструкції № 5.

Так, відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової  благодійної  допомоги, у тому числі матеріальної, що надається працівникам у розмірі 2940,00 грн (у 2020 році).

Не включається до оподатковуваного доходу, а отже, не оподатковується ПДФО та ВЗ, нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається працівникам протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує 2940,00 грн. згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ.

Сума перевищення нецільової допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу працівника як інші доходи і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ – 1,5 %. Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169».

Що стосується ЄСВ, то матеріальна допомога разового характеру, яку надає підприємство окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, не належить до фонду оплати праці, яка передбачена п. 3.31 інструкції №5, ЄСВ не нараховується (п. 14 розділу I «Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170).

При цьому штрафні санкції згідно з ст. 165-5 КпАП на підприємство не накладатимуться, оскільки лікарняний лист з порушенням не подавався до Фонду на матеріальне відшкодування, відповідно при перевірці не буде виявлено оплату цільовими  коштами некоректного лікарняного листка.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»