• Посилання скопійовано

Стаття 59 КЗпП та підсумований облік

На підприємстві встановлений підсумований облік робочого часу з обліковим періодом рік. Чи можна застосовувати графіки змінності 2 по 12 год./1 вихідний/2 нічні по 12 год./3 вихідних та 2 зміни по 12 год./2 вихідних відповідно до рекомендацій Мінсоцполітики №138. Чи не є це порушенням норм ст. 59 КЗпП?

Згідно зі ст. 61 КЗпП, на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної чи щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Відповідно до підсумованого обліку робочого часу, робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі (Наказ Мінсоцполітики №138). 

Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не меншою, як сорок дві години (ст. 70 КЗпП).

Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП). Виходячи з виробничих потреб, роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або в колективному договорі може встановлювати з урахуванням характеру і умов праці тривалість роботи протягом дня за підсумованим обліком робочого часу до 12 годин робочого часу на зміну.

Облік робочого часу кожного працівника проводять за табелем обліку використання робочого часу та затвердженим графіком роботи (змінності) за обліковий період.

Норма тривалості робочого часу в годинах при 40-годинному робочому тижні на 2020 рік, рекомендована листом Мінсоцполітики від 29.07.2019 р. №1133/0/206-19.

Робочим часом вважається встановлений законом або на його підставі угодою сторін час, протягом якого працівники згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку повинні виконувати за трудовим договором свої трудові обов'язки. 

Обліковий період установлюється в колективному договорі підприємства, який охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць, але в окремих випадках може бути — квартал, півріччя, рік тощо. 

Час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

Підсумовуючи вищезазначене, розглянемо графіки роботи наведені в запитанні. 

1. Графік роботи тривалістю: 2 зміни по 12 годин (включаючи перерву на обід 1 год.) з 07.00 год. до 19.00 год., з одним вихідним днем. Потім 2 зміни в ніч, зміна по 12 годин (включаючи перерву на обід 1 год.) з 19.00 год. до 07.00 год. Після нічної зміни 3 вихідних дні. Після нічної зміни робітник відпочиває перед виходом на наступну зміну з 07.00 год. - 72 години. Тобто, відповідно до Методрекомендацій №138, працівникам надано додатковий вихідний день після нічних змін - 24 години. 

2. Графік роботи тривалістю: 2 зміни по 12 годин роботи (включаючи перерву на обід 1 год.) з 07.00 год. до 19.00 год. Потім 2 вихідних дня, нічних змін у робітників, які працюють по цьому графіку, немає. Тобто вони працюють 2х2. 

Враховуючи вищезазначене, графіки роботи при підсумованому обліку робочого часу, що зазначені в питанні розроблені правильно, тривалість перерви в роботі між змінами дотримана (включаючи перерву на обід), також відсутнє призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд. Крім того, працівник відпрацювавши в нічну зміну йде відпочивати, а потім знову виходить в нічну зміну (а не в денну), а надалі це компенсується вихідними днями. 

Таким чином, підприємством проведено дотримання норм, які визначені в ст. 59 КЗпП і тому штраф за порушення трудового законодавства в розмірі однієї мінімальної заробітної плати, передбачений  абз. 10 ст. 265 КЗпП, не застосовуватиметься.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»