• Посилання скопійовано

Неможливо забезпечити працівника роботою – оформлюємо простій

Як вчинити підприємству - виробнику готової продукції, яке через спад реалізації не може забезпечити працівників роботою?

В цьому випадку слід оформити простій. Якщо на підприємстві внаслідок відсутності належних організаційно - технологічних умов зупинено виробний процес незалежно від того, повністю або частково окремих його структурних підрозділів, то така ситуація називається періодом простою.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 КЗпПпростій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних умов, потрібних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою потрібно своєчасно попередити працівника про його початок.

Керівник підприємства або уповноважений ним орган на період простою повинні надати працівникам відповідні вказівки.

Частиною 2 ст. 34 КЗпП передбачено, що в разі простою працівники можуть бути переведені за їхньої згоди з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу.

Таке переведення має відбуватися на тому ж підприємстві, в установі, організації – на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, що знаходиться в тій ж місцевості, - на строк до одного місяця.

Слід зазначити, що відомості про тимчасове переведення на іншу роботу, пов’язане з простоєм на підприємстві, до трудової книжки працівника не вноситься.

На період простою доцільно оформити відповідний акт, у якому фіксуються обґрунтовані причини, що призвели до зупинення роботи, початок і дата можливого поновлення виробничого процесу, наслідки простою, рекомендації щодо шляхів подолання наслідків простою та запобігання таким явищам у подальшому. Акт затверджується наказом (розпорядженням) по підприємству.

Порядок оплати часу простою передбачений ст. 113 КЗпП.   

Так, відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку, не нижчого від двох третин тарифної ставки (окладу), це мінімальний розмір виплати в разі простою. Проте колективним договором можна передбачити і вищий за цей розмір оплату часу простою.

Якщо простій не буде належним чином оформлений, то такий період буде оплачуватися на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»