• Посилання скопійовано

Відпустка за власний рахунок: як розрахувати зарплату за місяць?

Оклад працівника - 10 тис. грн. Відпустка без збереження зарплати з 16.12 до 18.12. Індексація за повний місяць - 216,51 грн. Як розрахувати зарплату за грудень: у відпрацьованих днях чи годинах?

Відповідно до наведених у Законі про оплату праці визначень, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Своєю чергою, основна заробітна плата – це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

При цьому, як роз’яснює Мінсоцполітики у листі від 27.12.2017 р. №2993/0/101-17, якщо працівником:

  • виконано місячну норму праці - йому мають нарахувати оклад,
  • відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці -  оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

Також зазначається, якщо відпрацьовано, наприклад, замість 20 робочих днів 15 днів тощо, то оплата провадиться виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця.

Розрахунок заробітної плати виходячи із розрахованого годинного заробітку здійснюється лише у випадку, коли працівник був відсутній на робочому місці декількох годин (запізнився на роботу на декілька годин, перебував у суді тощо).

Таким чином, виходячи з умов запитання, заробітна плата за окладом працівника за грудень буде складати 10 000/21 * 18 = 8571,42 грн.

Зверніть увагу, якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць (зокрема, перебував у відпустці), то сума індексації у такому випадку виплачується також пропорційно відпрацьованим дням (в даному випадку - 216,51 / 21 * 18 = 185,58 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»