• Посилання скопійовано

Чи подвоювати оплату за роботу в нічний час, якщо робота проводилася у святковий день

На підприємстві підсумований облік робочого часу. Погодинна оплата праці. Надбавка за роботу в нічний час встановлена в розмірі 20%. Інколи працівники працюють у святкові дні. Чи повинна подвоюватись доплата за роботу в нічний час в такому випадку?

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП.
Оплата за роботу в нічний час врегульована ст. 108 КЗпП і її розмір встановлюється генеральним, галузевим (регіональним) угодами та колективним договором, але не може бути нижчим, ніж 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 11.07.2018 р. №1217/0/101-18/28 зазначили, що працівникові повинні нарахувати «нічну» доплату без задвоєння, на загальних підставах. І це цілком логічно, адже оплатні гарантії щодо роботи у нічний час та щодо роботи у святкові дні регулюються різними статтями КЗпП.

Тому при розрахунку доплати за роботу в нічний час у святковий день одинарну (не подвійну) годинну тарифну ставку множимо на 20% і на кількість годин роботи в нічний час.

Окремо оплачуємо роботу у святковий день згідно зі ст. 107 КЗпП в подвійному розмірі годинної тарифної ставки. Оплаті будуть підлягати всі години роботи в такий святковий день, у тому числі й години, що припали на нічний час.

Отже, якщо погодинна ставка у працівника становить 30,00 грн/год, то доплата за роботу вночі  20% - 6  грн/год.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»