• Посилання скопійовано

Врахування премії при розрахунку одноденного заробітку для відрядження

Чи враховується при розрахунку одноденної зарплати для оплати відрядження премія, яку нараховано та виплачено в поточному місяці за результатами роботи минулого місяця?

Згідно зі ст. 121 КЗпП робота працівника, направленого у відрядження, оплачується відповідно до умов трудового або колективного договору. При цьому, розмір такої оплати не може бути нижчим від середньої заробітної плати.

Отже, щоб розрахувати суму, яку належить виплатити співробітнику за час відрядження, необхідно розрахувати і порівняти дві величини:

1) середньоденну зарплату;

2) денну заробітну плату, розраховану виходячи з тарифної ставки (окладу) працівника, за місяць, у якому він перебував у відрядженні.

З цих величин необхідно вибрати більшу і на її підставі розрахувати суму оплати часу відрядження. 

Зверніть увагу, що до денного заробiтку працiвника, який має порiвнюватися iз середньоденним, включаються всi елементи заробiтної плати, яку працiвник одержує згiдно з умовами трудового, колективного договору в мiсяцi, в якому його направляють у вiдрядження: оклад, доплати, надбавки, премiї, iндексацiя тощо. 

Оскiльки розраховується денний заробiток працiвника в мiсяцi, в якому його направляють у вiдрядження, то i визначають його за загальними правилами, а саме: нараховану в цьому мiсяцi заробiтну плату (оклад, надбавки, премiї) дiлять на вiдпрацьованi днi. Відповідно сума оплати днів відрядження виходячи зі звичайної зарплати визначається як добуток одноденної заробітної плати та кількості днів відрядження

А ось середньоденний заробіток розраховується відповідно до Порядку №100.

На підставі п. 2 Порядку середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують відрядженню.

Що стосується сум премій, то вони включаються в заробiток того мiсяця, на який вони припадають згiдно з розрахунковою вiдомiстю на заробiтну плату (а не за який місяць вони нараховуються!). Мінсоцполітики в листах від 02.10.2017 р. №2480/0/101-17 та від 06.08.2014 р. №1126/13/84-14 також зауважує, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Отже, за умовами запитання нарахована в поточному місяці премія буде враховуватися при розрахунку одноденної зарплати для її порівняння з середньою зарплатою за два попередні місяці з метою оплати днів відрядження, якщо працівника направляють саме в поточному місяці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»