• Посилання скопійовано

Чи потрібно персоналу, який нерегулярно керує транспортним засобом, проходити передрейсовий медогляд?

Підприємство придбало вантажний мікроавтобус. Нерегулярно такий мікроавтобус використовується директором або іншими працівниками підприємства (які керують ним як транспортним засобом) для перевезення вантажів для потреб підприємства. Чи потрібно проходити щозмінний передрейсовий медогляд, якщо посаду водія не передбачено?

Згідно з п. 2 Переліку № 207  у водія - юрособи або фізособи-підприємця, що здійснює вантажні перевезення для власних потреб, в наявності повинні бути такі документи:

  • накладна або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж;
  • посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
  • реєстраційний документ на транспортний засіб або інший засвідчений в установленому порядку документ, що підтверджує право керування, користування чи розпорядження транспортним засобом;
  • талон про проходження державного технічного огляду;
  • поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Для водія - юрособи необхідним є також дорожній лист з відмітками про проведення передрейсового медичного огляду водія та огляду технічного стану транспортного засобу.

При цьому, в даному випадку мова йде про водія не як посаду, а як про особу, яка фактично керує ТЗ, яке належить юрособі, і здійснює перевезення вантажів для потреб такої юрособи.

Таким чином, не зважаючи на те, що перевезення вантажів юрособи здійснює директор або інший працівник підприємства вважаємо, що наявність відмітки про проходження передрейсового медогляду є обов’язковою.

Про те, як організувати такий медогляд, ми писали тут.

Також про обов’язковість проходження щоденного передрейсового медогляду та техогляду ми писали тут та тут.

Щодо відповідальності за відсутність відмітки про проходження медогляду, то вона накладається працівниками поліції у випадку перевірки водія ТЗ у розмірі 30 НМДГ (80 НМДГ у випадку повторного протягом року порушення).

Окрім цього можуть бути накладені фінансові санкції у розмірі мінімальної зарплати як за порушення інших вимог трудового законодавства (зокрема, не забезпечення безпечних умов праці). Про штрафи ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»