• Посилання скопійовано

Порядок утримання із зарплати працівників вартості передплати

Працівники звернулися до керівника підприємства з прохання оформлення передплати періодичних видань з подальшим вирахунком певної суми вартості такої передплати з їх зарплати до повного погашення. Як документально це оформити та відобразити в бухобліку?

Документальне оформлення

Стаття 127 КЗпП передбачає, що відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу, зокрема, на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправі видати наказ (розпорядження) про відрахування.

В даному випадку підставою для здійснення утримання із заробітної плати працівників частини вартості передплати, що оплачується підприємством на користь таких працівників є відповідна заява, яку подають працівники на ім’я директора.

При цьому, якщо директором таку заяву буде «завізовано», то можна обійтись і без наказу керівника. Однак керівник підприємства на підставі отриманої заяви може і видати наказ, в якому зазначити, зокрема:

  • розпорядження про здійснення оплати за періодичні видання для конкретних працівників;
  • розпорядження про проведення щомісячних утримань із заробітної плати працівників у розмірі зазначеному у їх заяві.

Крім цього, відповідно до ст. 110 КЗпП при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;
  • сума заробітної плати, що належить до виплати.

 

Бухгалтерський облік

Тут все залежить від того, яким чином оформлено первинні документи від "Укрпошти" щодо передплати:

  • якщо Укрпошта оформлює акт і передплату безпосередньо на підприємство, то, на нашу думку, вартість такої передплати повинна одночасно потрапити як на субрахунок витрат (Дт 903 Кт 631), так і на субрахунок доходів у розподілі по працівникам (Дт 661 Кт 703).

Тобто фактично має місце перепродаж працівникам послуги з підписки на періодичні видання. В зв’язку з чим, якщо підприємство є платником ПДВ, то на перевиставленну суму на працівників у нього виникають ПЗ з ПДВ. Водночас, згідно з пп. 197.1.25 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві), розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру) та дитячих книжкових видань, вітчизняного виробництва, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вітчизняного виробництва на митній території України.

Таким чином, якщо "Укрпошта" поставляє підприємству послуги з передплати, які є звільненими від ПДВ ("Укрпошта" складає ПН на звільнені операції), то підприємство аналогічним чином перевиставляє ПН на співробітників і також складає ПН як на звільнені операції (як на неплатника ПДВ). У разі, якщо послуги з передплати постачаються "Укрпоштою" з ПДВ за ставкою 20%, то підприємство на підставі ПН включає цю суму до ПК, та також нараховує ПЗ з ПДВ на неплатника ПДВ (постачання працівникам).

Якщо ж передплата оформлюється безпосередньо на працівників, а підприємство лише здійснює оплату за неї, то вважаємо, що відображати її вартість ані у складі витрат, ані у складі доходів не потрібно. Тобто після оплати за передплату (запис Дт 6851 Кт 311) в бухгалтерському обліку відображається заборгованість працівників перед підприємством записом: Дт 3771 Кт 6851. Тож такий варіант є найбільш «безпроблемним» для підприємства з метою оподаткування ПДВ.

Щомісячні суми утримання із заробітної плати, в будь-якому з випадків, відображаються записом Дт 661 Кт 3771 (звісно, що таке відрахування здійснюється із суми зарплати вже після утримання з неї сум ПДФО та військового збору).

Оскільки вартість передплати відшкодовується працівником шляхом утримання із заробітної плати, то оподаткованого доходу у нього, на нашу думку, не виникає. Відповідно вартість передплати не підлягає оподаткуванню ані ПДФО та ВЗ, ані ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245221
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 5834
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202435
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023187
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 085