• Посилання скопійовано

Чи можна знімати кошти з корпоративної картки для виплати заробітної плати?

Чи можна зняти кошти з корпоративної карти для виплати заробітної плати? Чи потрібно цю готівку оприбутковувати в касі підприємства або можна видавати такі кошти без оприбуткування?

До 04.04.2019 р. у пп. 8.3 Інструкції №492 було встановлено чітке обмеження, що кошти з поточного рахунку юрособи не можуть бути використані за допомогою корпоративної картки, зокрема, для отримання заробітної плати, інших виплат соціального характеру. Більш детально ми про це писали у нашій консультації.

При цьому, якщо таку готівку було здано працівникам в касу, то вже з каси її може бути видано на будь які потреби, в тому числі, і на видачу заробітної плати.

Проте наразі дану норму з Інструкції №492 в зв’язку із змінами було прибрано. Окрім цього втратив чинність (з 23.06.2019 р.) Указ Президента №436/95, яким було встановлено штраф за перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки.

Однак, на нашу думку, безпосередньо здійснювати виплату заробітної плати за допомогою коштів, знятих з КПК без їх оприбуткування в касі, не варто і ось чому. У п. 43 Положення №148 вказано, що книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки використовується також для обліку готівки, виданої з каси підприємства довіреній особі, яка виплачує заробітну плату протягом установленого строку, та повернення нею наявної готівки і касових документів. Також у п. 28 встановлено, що касир проводить видачу готівки тільки особі, зазначеній у видатковому касовому ордері або видатковій відомості. Отже, можна зробити висновок, що видавати кошти у вигляді заробітної плати має касир – довірена особа (відповідно, яка повинна бути матеріально відповідальною).

Своєю чергою, варто не забувати, що НБУ зняті з корпоративної картки кошти (на прикладі картки ключ-до рахунку) розцінює як такі, що видані під звіт.

Таким чином, вважаємо, що видавати кошти, які було знято готівкою з корпоративного рахунку як заробітну плату, без їх оприбуткування в касі не можна, оскільки виплата заробітної плати повинна супроводжуватися відповідними касовими документами. Тому працівник після зняття готівки повинен здати її в касу разом з пустим авансовим звітом, а вже з каси такі кошти можуть бути видані як заробітна плата з оформленням відповідних касових документів.

В іншому випадку податківцями така ситуація може бути розцінена як сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки (пп. 164.2.11 ПКУ), що підлягає включенню до оподатковуваного доходу такого працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245611
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6354
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202444
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023207
  • Компенсація при звільненні та вихідна допомога працівнику за погодинною оплатою праці
    Як визначити розмір вихідної допомоги при звільненні за скороченням та компенсацію невикористаної відпустки працівнику, який звільняється в грудні 2023 року, працює за погодинною ставкою – 40,25 грн, що менше мінімальної 40,46 грн? Нарахувань в 2023 році не було. Має 28 днів невикористаної відпустки
    04.12.20231 102