• Посилання скопійовано

Дисконтування заборгованості: яку ставку брати?

Підприємство (мале/мікро, П(С)БО) придбало у банку заставне майно. Умови договору: термін розрахунку - 2 роки, сплата - 1% річних від непогашеної суми заборгованості за договором щомісячно до повного виконання зобов’язань. Чи може підприємство при дисконтуванні заборгованості використовувати ставку 1%?

Ні, слід застосовувати ставку дисконту, яка є ринковою ставкою відсотка. Згідно з п. 14 П(С)БО 28 ставка дисконту базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування   податку),  що  використовується   в   операціях  з аналогічними активами.  За відсутності  ринкової  ставки  відсотка, ставка  дисконту  базується  на  ставці відсотка на можливі позики підприємства  або  розраховується  за  методом  середньозваженої вартості капіталу підприємства.

При визначенні  ставки дисконту  враховуються  ризики, крім ризиків, які були враховані при  визначенні майбутніх грошових потоків.

За обрання ринкової ставки, як варіант, можна взяти середньозважену процентну ставку за міжбанківськими кредитами в національній валюті (див. тут).

Також звертаємо увагу на те, що сплата 1% річних від непогашеної суми заборгованості за договором щомісячно – це по суті ставка 12% на рік (1% * 12 місяців).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи потрібно дисконтувати кредит під «пільгові» 0%?
    Підприємство отримало у банку кредит на 2 роки (на поповнення обігових коштів) з пільговою ставкою на час дії карантину – 0%. Після закінчення карантину ставка становитиме 3%. Умовами договору передбачено погашення частини суми через 12 місяців. Чи потрібно дисконтувати такий? За якою формулою?
    10.09.20211 645
  • Дисконтування кредиту отриманого за програмою «5-7-9»
    ТОВ отримало кредит від банку за програмою «5-7-9» строком на 5 років з щомісячним погашенням тіла кредиту. Згідно з умовами договору, ставка встановлена у розмірі 15% (середньоринкова), а частина відсотків погашається Фондом. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Чи враховується встановлена ставка при розрахунку теперішньої вартості?
    06.10.20201 914
  • Чи потрібно дисконтувати кредит за програмою «5-7-9»?
    Підприємство отримало кредит за програмою «5-7-9» (строк погашення одного 2023 рік, другого 2025 рік). Чи треба дисконтувати такий кредит? Чи буде встановлена ставка вважатись ринковою?
    15.09.20201 185
  • Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв?
    Який порядок компенсації відсотків за кредити для аграріїв у 2020 році?
    26.05.2020272
  • Чи треба дисконтувати кредит, взятий під ринкову ставку?
    Чи потрібно дисконтувати довгостроковий кредит банку (під заставу майна на 5 років) з ринковою ставкою 21% (нарахування та виплата відсотків - останній день кожного місяця)?
    14.01.20201 594