• Посилання скопійовано

Видобуток корисних копалин - суглинок: чи звітувати за МСФЗ?

Приватне акціонерне товариство відповідно до Закону про бухоблік належить до мікропідприємств. 27.03.2019 р. отримано спецдозвіл на користування надрами для видобування суглинків. КВЕД «Видобування суглинків» у 2019 р. не буде здійснюватися. Чи зобов’язане підприємство вести бухоблік та здавати фінзвітність за МСФЗ? Якщо так, то з якого періоду?

Щодо видів економічної діяльності: відкривати КВЕД саме за видобування суглинків (КВЕД 08.12) не потрібно, адже вони використовуються для виробництва цегли (відповідний КВЕД у у підприємства вже відкритий  - 23.32 «Виробництво цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини»), а не для продажу, тож зазначимо таке:

З 16.11.2018 року набрали чинності зміни до Закону про бухоблік, внесені Законом №2545.

Так, у Законі про бухоблік слова «підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення» в усіх відмінках і числах замінили словами «суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях» у відповідному відмінку і числі.

Також підкориговано визначення «звіт про платежі на користь держави». Це документ, що містить узагальнену інформацію про діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях або заготівлю деревини, а також деталізовану інформацію про податки і збори, інші платежі, що були сплачені або належні до сплати на користь держави відповідно до закону. Звіт про платежі на користь держави подається суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, відповідно до Закону №2545, а також підприємствами, що здійснюють заготівлю деревини і при цьому становлять суспільний інтерес.

Хто ж є суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях?

Згідно з ст. 1 Закону №2545 суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність у видобувних галузях, - фізична особа - підприємець чи юридична особа, яка здійснює:

  • користування надрами для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення;
  • видобування корисних копалин загальнодержавного значення;
  • виконання робіт (здійснення діяльності), передбачених угодою про розподіл продукції щодо корисних копалин загальнодержавного значення;
  • транспортування трубопроводами вуглеводнів, у тому числі з метою транзиту.

Розподіл між корисними копалинами загальнодержавного та місцевого значення визначено постановою від 12.12.1994 № 827. Суглинки відносяться до Переліку корисних копалин місцевого значення.

Мінфін і Держстат в спільному листі  від 14.03.2018 р. №35230-06-5/6959, №04.3-07/22-18 роз'яснили, до яких підприємств, які видобувають корисні копалини, відноситься вимога Закону про бухоблік щодо обов'язкового застосування МСФЗ. Зокрема, для роз'яснення даної норми в листі наведені коди діяльності з видобутку корисних копалин згідно з КВЕД-2010. Підприємства, які займаються видобутком корисних копалин загальнодержавного значення за кодами, перерахованими в листі, а це коди КВЕД в розділах 05-08 (сюди й включається клас 08.12), мають складати фінзвітність відповідно до МСФЗ.

Таким чином, вважаємо, що оскільки суглинки відносяться до «місцевих» корисних копалин, то незалежно від того, чи підприємство відкриє додатковий КВЕД 08.12, чи ні, обов’язку застосовувати МСЙФЗ у підприємства немає. Адже суб'єкти господарювання, які видобувають корисні копалини місцевого значення, не є суб'єктами видобувних галузей у контексті Закону №2545. Більше того, немає необхідності відкривати такий КВЕД як 08.12, адже підприємство видобуває суглинки не для здійснення підприємницької діяльності із їх продажу, а для використання у виготовлені цегли.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:018
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202412
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202453
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024583
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414