• Посилання скопійовано

Оплата готелю для працівників фермерського господарства: облік та оподаткування

Фермерське господарство (на ІV групі ЄП, платник ПДВ) планує повністю або частково оплатити відпочинок у готелі в Україні для своїх працівників (а також членів їх родин). Як оподатковується така операція? Як вона відображається у звітності та в бухобліку?

ПДФО

У ПКУ є один виняток, коли вартість путівок на відпочинок не оподатковується ПДФО та ЄСВ. Це пп. 165.1.35 ПКУ: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються:

  • вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового держсоцстрахування;
  • вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Для платника єдиного податку не підходить жоден з цих випадків, тож вартість путівок на відпочинок працівників та членів їх сімей або вартість оплати готелів для них буде додатковим благом цих фізосіб від роботодавця.

Таке додаткове благо передбачене у пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ«додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника ПДФО».

Якщо додаткові блага надаються фізособам у негрошовій формі, сума ПДФО обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ – тобто за допомогою «натурального» коефіцієнта.

У формі №1ДФ такий дохід зазначається з ознакою «126» щодо всіх фізосіб, для яких оплачено послуги готелю, незалежно від факту їх працевлаштування у цьому ФГ.

Військовий збір справляється з вартості послуг готелю без застосування «натурального» коефіцієнта.

 

ЄСВ

ДФС у Житомирській області в листі від 23.03.2016 р. №209/6/06-30-17-02-08 зазначає, що вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсації, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства  (крім оплати путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення за рахунок коштів фондів державного соціального страхування) законодавством визначені, як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що включені до Фонду оплати праці відповідно до 2.3.4 Інструкції №5, а отже, є базою для нарахування ЄСВ.

Від себе додамо, що у п. 1.1 Інструкції №5 вказано, що «інструкція не застосовується для визначення складових фонду оплати праці як бази (об'єкта) для нарахування внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування». Проте наразі думка контролюючих органів є на користь сплати ЄСВ з вартості путівок на відпочинок, незважаючи на це застереження у п. 1.1 Інструкції №5.

Також звертаємо увагу, що ЄСВ нараховується на вартість саме путівок на відпочинок. На нашу думку, якщо ФГ – роботодавець оплатить не путівки, а готельні рахунки працівників, які не включаються у Фонд заробітної плати, то на вартість таких рахунків не нараховується ЄСВ.

ЄСВ на путівки та оплату готелю для членів сімей працівників ФГ, які не є його працівниками, не нараховується в будь-якому випадку.

 

Бухоблік та документування

Первинні документи від готелю роботодавцю не потрібні, оскільки він несе ці витрати не у своїх господарських  цілях, а оплачує додаткове благо, що надано фізособам. ФГ списує вартість додаткового блага, наданого працівникам та членам їх сімей, на підставі наказу голови ФГ. У такому наказі слід навести інформацію про те, яке саме додаткове благо (в даному випадку - це оплата послуг готелю, можна зазначити, якого саме), в якій сумі та яким працівникам вирішено надати. На підставі цього наказу оплачуються готельні рахунки (Дт 685 Кт 311) та списуються витрати ФГ на оплату послуг готелю до складу інших операційних витрат (Дт 949 Кт 685).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024366
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202463
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202454
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202453
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024182