• Посилання скопійовано

Чи можна перерахувати ПФД або заборгованість за авансовими звітами на зарплатну картку працівника?

Чи можна перерахувати ПФД або заборгованість за авансовими звітами на зарплатну картку працівника? Якщо працівник отримував ПФД за різними договорами, чи може така ПФД визнаватися оподатковуваним доходом? Які документи слід оформити?

Платіжна картка - це електронний платіжний засіб і вона має таке визначення: це платіжний інструмент, який надає його держателю можливість за допомогою платіжного пристрою отримати інформацію про належні держателю кошти та ініціювати їх переказ (пп. 1.14 ст. 1 Закону про платіжні системи).

«Ініціювати переказ» - це означає провести розрахунок карткою за допомогою POS-терміналу чи інтернет-еквайрингу, а також зняти готівку з карткового рахунку у банкоматі чи в касі банку. Ініціювати переказ може лише держатель картки, оскільки платіжні картки можуть використовуватися лише особисто їх держателями. Держателю картки не можна передавати її іншим особам та повідомляти ім ПІН-код картки (п. 1, п. 2 розділу VI Положення № 705).

Тобто функції платіжної картки вельми обмежені – вона використовується для перегляду залишку на рахунку та для ініціації платежу. Тобто картка – це не рахунок, а лише засіб доступу до нього.

Кожна платіжна картка «прив’язана» до певного банківського рахунку, що відкривається у банку фізичній або юридичній особі. Тож говорячи про перерахування коштів «на картку» або витрачання їх «з картки», ми маємо на увазі перерахування коштів на банківський рахунок, до якого відкрито картку, або списання коштів з такого рахунку внаслідок розрахунків за допомогою POS-терміналу чи інтернет-еквайрингу, а також зняття готівки.

Держателем платіжної картки (електронного платіжного засобу) може бути лише фізична особа, яка на законних підставах використовує картку для ініціювання переказу коштів з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції із застосуванням такої картки (пп. 1.4 ст. 1 Закону про платіжні системи).

Власні картки працівників – це картки, які випущені до банківських рахунків, що належать праціникам. «Зарплатна картка» за своєю суттю не відрізняється від інших платіжних карток, що банки пропонують фізичним особам. «Зарплатний проект», «зарплатна картка» - це лише комерційні назви конкретного банківського продукту, який має особливі тарифи на обслуговування, що найбільш зручні саме для отримання зарплатних виплат фізособі від її роботодавця. Тож на зарплатну картку (точніше, на рахунок, до якого вона випущена) так само можна перераховувати будь-які платежі, крім заробітної плати – фінансову допомогу, підзвітні кошти, заборгованість за авансовими звітами тощо, як і на будь-яку іншу картку або рахунок, що належить фізичній особі.

Для того, щоб поворотна фінансова допомога, яка перераховується на рахунок працівника (незалежно від того, чи він отримує на цей рахунок заробітну плату, чи ні), не вважалася оподатковуваним доходом, вона повинна бути правильно оформлена.

По-перше, з працівником слід укласти письмовий договір про надання поворотної фінансової допомоги. У цьому договорі можна зазначити банківські реквізити працівника, на які буде перераховуватися фінансова допомога. Це не обов’язково, але й зайвою така інформація не буде.

По-друге, слід правильно сформулювати призначення платежу при перерахуванні фіндопомоги працівнику. У призначенні платежу слід зазначити, що цей платіж є фінансовою допомогою, також навести дату і номер договору. Наприклад, формулювання призначення платежу може бути таким: «Надання поворотної фінансової допомоги згідно договору № 123 від 25.09.2019 р. Без ПДВ».

Крім цього, варто дотримуватися строків повернення фіндопомоги згідно з договором. У разі необхідності строки повернення фіндпомоги можуть бути змінені шляхом підписання додаткової угоди до договору.

Вважаємо, що при дотриманні цих умов суми поворотної фіндопомоги не можуть бути визнані оподатковуваним доходом фізособи – отримувача такої допомоги.

Підставою для повернення коштів за авансовим звітом є сам такий авансовий звіт, за яким виникла заборгованість. У цьому разі в призначенні платежу слід навести дату та номер авансового звіту, за яким погашається заборгованість: «Погашення заборгованості за авансовим звітом № 123 від 25.09.2019 р. Без ПДВ».

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202448
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024322
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024161
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024105