• Посилання скопійовано

Фінансування комунальних підприємств: як відобразити в бухобліку?

Як комунальному підприємству відобразити в бухобліку отримане фінансування на утримання та поточний ремонт об’єктів благоустрою міста?

Специфікою житлово-комунальних підприємств є те, що вони отримують цільове фінансування з різних джерел за різними категоріями. В бухобліку такі надходження розглядаються як доходи від цільового фінансування коштів з бюджету.

Облік та узагальнення інформації про наявність і рух коштів фінансування цільових заходів, — а це обумовлює необхідність організації їх окремого обліку, а також контролю за використанням їх за призначенням, — таких надходжень ведеться на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

За Кт цього рахунку відображаються кошти цільового призначення для фінансування конкретних заходів, за Дт — використані суми за певними напрямами або визнані доходи в кореспонденції з Кт рахунків 719 «Інші доходи від операційної діяльності», 746 «Інші доходи від звичайної діяльності», 69 «Доходи майбутніх періодів», а також повернення невикористаних сум цільового фінансування. Кредитове сальдо за рахунком відображає наявність невикористаних коштів цільового фінансування, які повинні використовуватися тільки відповідно до рішень суб’єктів, що їх надали, та згідно зі встановленими (чи затвердженими розпорядниками коштів) кошторисами.

Аналітичний облік коштів цільового фінансування і цільових надходжень та їх використання провадяться за їх призначенням і джерелами надходжень.

Облік доходів від цільового фінансування в бухобліку регулюється пп. 16 — 19 П(С)БО 15 і залежно від того, для яких цілей надходить фінансування, по-різному обраховується час визнання доходу, зокрема:

  • цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не буде підтвердження, що його отримають і підприємство виконає умови щодо такого фінансування;
  • отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких було понесено витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування;
  • цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об’єктів;
  • цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Таким чином, вважаємо, шо отримане фінансування на утримання та поточний ремонт об’єктів благоустрою міста є цільовими коштами комунального підприємства, які обліковуються на рахунку 48, а саме субрахунку 482 "Кошти з бюджету та державних цільових фондів" чи 484 "Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень".

А ось що стосується визнання доходу від таких цільових коштів, то в залежності від того, чи кошти отримані на вже понесені витрати підприємством, чи на майбутні витрати (оскільки мова про поточні витрати, то можливі лише такі варіанти), доходи визнаватимуться по-різному.

Якщо цільове фінансування отримується на майбутні витрати, то будуть такі проведення:

  • Дт 311 Кт 48 - отримано цільове фінансування;
  • Дт 949 Кт 631 - отримано послуги від постачальника (підписано акт) щодо ремонту лавок в місті;
  • Дт 48 Кт 718 – на частину визнаних витрат по послугам визнано дохід від цільових коштів;
  • Дт 23-94 Кт 661, 651 – нараховано заробітну плату та ЄСВ працівникам підприємства, що зайняті в благоустрії міста;
  • Дт 48 Кт 718 - на частину визнаних витрат визнано дохід від цільових коштів.

Якщо цільове фінансування отримується на вже понесені витрати (компенсація вже понесених витрат), то будуть такі проведення:

  • Дт 949 Кт 631 - отримано послуги від постачальника (підписано акт) щодо ремонту лавок в місті;
  • Дт 23-94 Кт 661, 651 – нараховано заробітну плату та ЄСВ працівникам підприємства, що зайняті в благоустрії міста;
  • Дт 377 Кт 48 - відображено заборгованість з відшкодування витрат, пов’язаних з цільовим фінансуванням (підписано документ про отримання цільових коштів);
  • Дт 48 Кт 718- визнано дохід у сумі цільового фінансування (у звітному місяці підписання документа);
  • Дт 311 Кт 377 - отримано цільове фінансування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»