• Посилання скопійовано

Перехід права власності на експортний товар та митне оформлення товару

Є експортний контракт на умовах 100% передоплати. Право власності на товар переходить в момент поставки товару на термінал, факт експорту та оформлення МД може бути після поставки товару та протягом місяця. Коли відображати дохід та на підставі яких документів? Як складати ПН на підставі МД? Чи може дохід та зобов'язання з ПДВ відображатися в різних періодах?

Перш за все слід розрізняти дату реалізації товару – тобто отримання доходу від реалізації та дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ.

Відповідно до п. 8 П(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Якщо у контракті буде визначено, що право власності на товар, всі ризики і вигоди, пов'язані з ним, переходять до покупця при постачанні товара на митний термінал без зобов’язань постачальника щодо вивезення такого товару (тобто відбувається факт постачання нерозмитненого товару ще на митній території України), то це буде звичайне постачання товару на митній території України, яке оподатковуєтсья ПДВ за ставкою 20% (пп. «а» пп. 185.1 ПКУ). Якщо при цьому покупець є нерезидентом, то це буде постачання товару неплатнику ПДВ. Податкова накладна в цьому випадку складається за загальними правилами складання ПН неплатнику ПДВ.

За нульовою ставкою оподатковуються, зокрема, операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту – пп. «а» п. 195.1.1 ПКУ. Тому, щоб застосувати нульову ставку ПДВ, продавцю потрібно самому здійснити операцію з вивезення товару і реалізувати товар покупцю вже «очищеним» від митних платежів, тобто вже вивезеним за межі митної території України. Момент реалізації товару (зокрема, перехід права власності, ризиків та вигід до покупця) повинен відбуватися після оформлення експортної митної декларації.

Дата виникнення податкових зобов’язань з експортного ПДВ за нульовою ставкою та дата визнання доходу від реалізації товару можуть не співпадати, якщо перетин товаром митного кордону станеться раніше передання на нього права власності, ризиків та вигід. Наприклад, продавець вивозить товар та доставляє його до складу покупця, де й відбувається перехід права власності на товар.  А якщо прописати в договорі, що передання покупцю права власності на товар відбувається на дату оформлення митної декларації, то дати цих подій будуть співпадати.

У випадку, якщо товар передається у власність покупцю-нерезиденту на митній території України, то факт реалізації товару з метою визнання доходу та перша/друга подія з метою оподаткування ПДВ відбуваються одночасно. За умовами запитання, першою подією є оплата, і якщо за умовами контракту товар передається покупцю на митній території України, на дату оплати слід нарахувати ПДВ за ставкою 20%, оскільки це було першою подією. На момент вивезення товару за кордон цей товар вже належить покупцю і продавець уже не може вивозити чужий товар. Для цього слід укладати з покупцем окремий договір на транспортно-експедиторські послуги, брокерські послуги тощо.

У тому випадку, коли перехід права власності (реалізація) на експортований товар переходить в момент оформлення митної декларації або після цього, продавець-резидент має звичайну експортну операцію, яка оподатковується за нульовою ставкою. Тоді податкові зобов’язання з ПДВ виникають за нульовою ставкою на дату оформлення митної декларації (пп. «б» пп. 187.1 ПКУ), а дохід від реалізації виникає на дату передання всіх вигод і ризиків (в тому числі передання права власності) на товар. Якщо ця дата буде пізніше вивезення товару за межі митного кордону, то дохід виникне пізніше, ніж зобов’язання з ПДВ.

 

Документальне оформлення

Якщо товар передається покупцю ще на митній території України без очищення від митних платежів, то потрібно складати податкову накладну за ставкою 20% ПДВ та видаткову накладну або інший документ, яким сторони договору домовилися оформлювати факт приймання-передачі товару.

Якщо товар експортується до передання покупцю права власності на нього, то в цьому разі оформлюється митна декларація. Експортна податкова накладна складається на підставі митної декларації. Як і в попередньому варіанті, при переході права власності на товар складається видаткова накладна або інший документ, яким сторони договору домовилися оформлювати факт приймання-передачі товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»