• Посилання скопійовано

Авто, взяте у фінлізинг, потрапило в ДТП: правила обліку

За договором фінлізингу укладено договір страхування авто. Лізингодавець сплачує страхові внески, а орендар їх відшкодовує (сплачує лізингові платежі). За договором страхування є франшиза – 1%. Після ДТП орендар звернувся до страхової компанії з заявою, яка направила його на СТО. СТО виставило рахунки за ремонт на дві компанії: на орендаря в сумі франшизи, і на лізингодавця в сумі, яку компенсує страхова. Що з обліком?

Почнемо з самого початку.

Лізингодавець сплачує страхові внески за договором страхування. Облік таких внесків здійснюється в залежності від періодичності їх сплати. Наприклад, якщо страхові платежі здійснюють одноразово, а відносять до кількох звітних періодів, у бухгалтерському обліку витрати орендаря на страхування автомобіля відображають за дебетом рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів» та кредитом рахунка 65 «Розрахунки за страхуванням» (до якого можна відкрити окремий субрахунок). Надалі витрати з рахунка 39 лізингодавець списує пропорційно до складу витрат звітного періоду згідно з вимогами П(С)БО 16 на субрахунок 949 (або 23, якщо надання авто в фінлізинг є основною діяльністю лізингодавця, див. лист Мінфіну від 30.07.2008 р. № 31-34000-20-10/29614).

Орендар, який відшкодовує ці витрати на страхування у складі лізингових платежів, відображає їх проведенням Дт 952 Кт 684 (685).

Тепер стався страховий випадок.

  1. Страхова компанія оплачує частину робіт з ремонту авто на користь лізингодавця. Але авто вже перебуває на балансі у орендаря. Як відобразити цей платіж в цьому випадку?

Перш за все, слід зазначити, що витрати на будь-який ремонт ОЗ, як поточний, так і капітальний, відображаються у складі поточних витрат (п. 15 П(С)БО 7).

Але якщо і рахунок, і акт щодо виконаного ремонту СТО надає лізингодавцю, орендар не матиме первинних документів, щоб відобразити ці витрати.  Відповідно, орендар не оплачує ці витрати, а СК їх оплачує на користь лізингодавця. Отже, в обліку орендаря ці витрати не відображаються. Дохід при цьому теж не виникає, адже такий порядок страхування був передбачений договором страхування та фінлізингу.

Що відбуватиметься в обліку у лізингодавця? Він ці витрати (на підставі акту від СТО) віднесе до витрат, пов’язаних із орендою (Дт 23 або 949 Кт 631). При цьому сам лізингодавець їх оплачувати не буде, це зробить СК. Отже, за фактом визнання СК обов’язку таку оплату здійснити, лізингодавець повинен буде визнати дохід: Дт 377 Кт 719. А потім, за фактом отримання актів, зробити залік: Дт 631 Кт 377.

  1. Частину витрат з ремонту оплачує орендар. Як відображається в обліку цей платіж?

Такі роботи з ремонту відображаються в бухгалтерському обліку орендаря в звичайному порядку. Тобто, за дебетом рахунку витрат, в залежності від напрямку використання авто (Дт 23, 91-94) і кредитом 631. Оплата цих робіт відображатиметься проведенням Дт 631 Кт 311.

Тобто, все, що орендарю потрібно, це акт виконаних робіт від СТО та банківська виписка про їх оплату.

Чи зміниться в результаті цих операцій первісна вартість авто? Як бачимо, ні.

Чи треба переглядати вартість такого авто на дату балансу чи на дату ДТП? Теж ні, якщо це не передбачено обліковою політикою орендаря. Річ у тім, що порядок проведення переоцінки ОЗ визначено у П(С)БО 7 та Методрекомендаціях № 561. Відповідно до п. 16 П(С)БО 7 та п. 34 Методрекомендацій №561 підприємство може переоцінювати об’єкт ОЗ, якщо залишкова вартість такого об’єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. Поріг такої суттєвості якраз і встановлюється в обліковій політиці підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416