• Посилання скопійовано

Чи дисконтується заборгованість за договором зі строком погашення протягом 2020 року?

Чи потрібно дисконтувати прострочену довгострокову кредиторську заборгованість за позиками з нерезидентом? За одним договором 2013 р. (термін - 3 роки) сплат та додаткових угод не було. За іншим 2015 р. – є додаткова угода з терміном погашення в 2021 р. Чи дисконтується така заборгованість, якщо договір буде переоформлено з терміном погашення в 2020 р.?

Завдяки змінам, внесеним наказом Мінфіну  №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська.

Що стосується першого договору 2013 року, то заборгованість  однозначно є простроченою, адже строк сплати  за договором вже настав. Якщо «договірні» строки її сплати вже минули, то дисконтувати таку заборгованість не потрібно. Адже коли до дати погашення заборгованості (згідно зі строками, встановленими договором) залишалося менше 12 місяців, вона мала бути переведена до розряду короткострокових. Тобто така «прострочена» заборгованість уже має бути короткостроковою (а дисконтувати короткострокову заборгованість П(С)БО не вимагають). Див. також  консультації тут та тут

Щодо договору 2015 року.

Наказ № 379 набрав чинності 29.10.2019 р. Тому починаючи із цієї дати потрібно виконувати вимоги «оновлених» п. 9 П(С)БО 11 і п. 12 П(С)БО 10. На дату балансу довгострокова дебіторська заборгованість/довгострокові зобов’язання мають бути відображені в Балансі за теперішньою вартістю.

Найближча дата Балансу — 31.12.2019 р. Тому вже у фінзвітності за 2019 рік усі наявні на цю дату довгострокові грошові заборгованості (тобто з дати 31.12.2019 р. строк погашення яких перевищуватиме 12 місяців) повинні оцінюватися за теперішньою (дисконтованою) вартістю.

Якщо строк погашення позики буде в 2021 році, така заборгованість станом на 31.12.2019 року є довгостроковою і підлягає дисконтуванню. Якщо до кінця 2019 року юридично переоформити договір з новим терміном погашення в 2020 році, така заборгованість станом на кінець 2019 року вважатиметься короткостроковою, відповідно, вона не дисконтується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»