• Посилання скопійовано

Чи стає авто, внесене новим учасником до статутного капіталу, власністю підприємства?

ТОВ хоче збільшити статутний капітал шляхом введення нового засновника, який має вкласти свою частку у вигляді основного засобу – автомобіля. Чи стає авто власністю підприємства? Як це відобразити в обліку? Чи потрібно проводити амортизацію цього авто?

Насамперед зазначимо, що нормами ч. 1 ст. 16 Закону №2275 збільшення статутного капіталу ТОВ допускається лише після внесення всіма його учасниками своїх вкладів у повному обсязі.

Тільки після цього за рішенням загальних зборів учасників останні можуть збільшувати статутний капітал ТОВ за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб (ч. 1 ст. 18 Закону №2275).

Додаткові вклади можуть вноситися у негрошовій формі. Для цього рішенням загальних зборів учасників визначаються учасники товариства та/або треті особи, які вносять майно, та його грошова оцінка (ч. 4 ст. 18 Закону №2275).

Учасники товариства можуть вносити додаткові вклади протягом строку, встановленого рішенням загальних зборів учасників, але не більше ніж протягом одного року з дня прийняття рішення про залучення додаткових вкладів (ч. 5 ст. 18 Закону №2275).

Відповідно до ч. 1 ст. 85 ГКУ, господарське товариство є власником, зокрема, майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески.

Верховний Суд у дайджесті судової практики Верховного Суду у справах, що виникають із корпоративних відносин (2018 рік – 15 липня 2019 року) повідомляє, що з урахуванням положень ст. 115 ЦКУст. 85 ГКУ та ст. 12 Закону № 2275, за якими власником майна, переданого господарському товариству у власність його учасниками, як вклад до статутного (складеного) капіталу, є саме товариство. Відчуження учасником товариства частки в статутному капіталі на користь іншої особи не припиняє права власності товариства на майно, яке обліковується на його балансі, у т. ч. на внесені до статутного капіталу вклади учасників.

У разі передання подружжям свого майна для здійснення підприємницької діяльності шляхом участі одного з них у заснуванні господарського товариства, це майно належить зазначеному товариству на праві власності. Подружжя набуває відповідне майнове право, яке реалізується одним із з них (засновником) шляхом участі в управлінні товариством. Другий із подружжя набуває право вимоги виплати йому певних сум у разі поділу майна між подружжям.

Тому відсутні правові підстави для визнання укладеного договору купівлі-продажу часток статутного капіталу недійсним, оскільки частка в статутному капіталі господарського товариства не є спільною власністю подружжя. Корпоративні права належать виключно відповідачу, тому він мав право розпоряджання ними без згоди дружини.

ДПС в ІПК від 16.11.2018 р. №4862/6/99-99-15-01-01-15/ІПК повідомляє, що вартість вкладу кожного учасника товариства повинна бути не менше номінальної вартості його частки (ч. 2 ст. 14 Закону №2275).

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у разі внесення учасником товариства основних засобів до його статутного капіталу товариства, у т. ч. якщо вартість таких матеріальних активів перевищує розмір статутного капіталу.

Такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Відповідно до п. 7 П(С)БО 7 придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 (п. 10 П(С)БО 7).

Крім того, при зарахуванні основних засобів на баланс підприємство на прибуток нараховує амортизацію у податковому обліку відповідно до пп. 138.3 ПКУ за умови використання таких основних засобів у господарській діяльності.

В обліку передання авто новим учасником товариства до статутного фонду товариства відображається так (суми умовні):

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відображена вартість авто, внесеного новим учасником на підставі рішення про залучення додаткових вкладів

105

422

150000,0

Збільшена первісна вартість авто, внесеного до статутного капіталу, на витрати, що пов'язані з його переоформленням

105

377

8000,0

Зареєстровано у держреєстрі збільшення статутного капіталу на підставі рішення загальних зборів учасників товариства

46

40

150000,0

Відображено погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу

422

46

150000,0

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»