• Посилання скопійовано

Дилер здійснює ремонт та надає ТОВ акт про гарантійні роботи, а нерезидент компенсує: що в обліку?

ТОВ продає самостійно та через дилерську мережу обладнання. В разі зламання окремої частини, в т.ч. у складі обладнання, ТОВ надає дилеру запчастину. Дилер здійснює ремонт та надає ТОВ акт про гарантійні роботи. Нерезидент компенсує ТОВ вартість запчастини та робіт через акт або надає запчастину на безоплатній основі. Що з обліком?

Запитання: ТОВ купує частини та обладнання у нерезидента та продає кінцевим покупцям самостійно та через дилерську мережу. В разі зламання окремої частини (проданої як частина) та частини у складі обладнання (проданого як обладнання) ТОВ надає дилеру запчастину. Дилер здійснює ремонт та надає ТОВ акт про гарантійні роботи. Нерезидент компенсує ТОВ вартість запчастини та робіт через акт або надає запчастину на безоплатній основі. Як це відобразити в обліку?

Відповідь: Загальні вимоги до гарантії якості товару, оподаткування, а також документальне оформлення гарантійної заміни запчастин до імпортної техніки докладно розглядалось тут, тут,  а також тут.

Щодо відображення в обліку

Відповідно до п. 5.10 Методичних рекомендацій №2 вартість запасів, які передані підприємством на переробку (давальницька сировина), відображаються на окремих субрахунках рахунків обліку відповідних запасів.

В Інструкції №291 зазначено, що на субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку» обліковуються матеріали, передані в переробку на сторону та які надалі включаються до складу собівартості отриманих з них виробів.

Витрати на переробку матеріалів, які оплачуються стороннім організаціям, відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, що отримані з переробки.

Аналітичний облік матеріалів, що передані в переробку, ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробники і контроль за операціями з переробки і відповідними витратами. Передача матеріалів у переробку відображається тільки на субрахунках рахунку 20.

Відображення у бухгалтерському обліку операцій з ремонту, який здійснює дилер, передання йому запчастин для заміни та отримання оплати від нерезидента  наведемо у таблиці (суми умовні).

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відпущено зі складу запаси у переробку стороннім організаціям (запчастини)

206

207 (281)

10000,00

Відображено заміну запчастини в обладнані покупця на новий на підставі акту про витрату давальницьких матеріалів (ф. М-23)

23

206

10000,00

Відображено витрати, пов’язані з заміною запчастини на підставі акту дилера

23

631

8000,00

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

1600,00

Виставлено рахунок (надано акт) нерезиденту на відшкодування витрат за гарантійне обслуговування за договором

362

703

21600,00

Нараховані податкові зобов’язання з ПДВ

703

641

3600,00

Отримана оплата від нерезидента

312

362

21600,00

Оплачені ремонтні роботи дилера

631

311

9600,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442