• Посилання скопійовано

Більша частина офісної будівлі здається в оренду: як перевести її до складу інвестиційної нерухомості?

Як перевести офісну будівлю до складу інвестиційної нерухомості, якщо більша її частина здається в оренду? Якими проведеннями відобразити в обліку? Чи можливо обрати варіант нарахування амортизації, а не обліковувати за справедливою вартістю? Які особливості є в обліку інвестиційної нерухомості та що потрібно прописати в наказі про облікову політику?

Інвестиційна нерухомість в абз. 2 п. 4 П(С)БО 32 визначена як власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, які розташовуються на землі, утримувані з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, а не для виробництва та постачання товарів, надання послуг, адміністративної мети або продажу в процесі звичайної діяльності.

У п. 6 П(С)БО 32 зазначено, що якщо певний об'єкт основних засобів містить частину, що утримується з метою отримання орендної плати та/або для збільшення власного капіталу, та іншу частину, що є операційною нерухомістю, і ці частини можуть бути продані окремо (або окремо надані в оренду згідно з договором про фінансову оренду), то ці частини відображаються як окремі інвентарні об'єкти.

Якщо ці частини не можуть бути продані окремо, об'єкт ОЗ визнається інвестиційною нерухомістю за умови її використання переважно з метою отримання орендної плати та/або для збільшення власного капіталу.

За наявності ознак, за яких об'єкт ОЗ в може бути віднесеним і до операційної нерухомості, і до інвестиційної нерухомості, підприємство розробляє критерії щодо їх розмежування.

У п. 2.22 Методичних рекомендацій №635, зазначено, що критерії щодо розмежування ознак, за яких об'єкт ОЗ може бути віднесеним і до операційної нерухомості, і до інвестиційної нерухомості підприємство розробляє самостійно.

При розподілі вартості офісної будівлі на інвестиційну та операційну нерухомість можна виходити з загальної площі цієї будівлі, застосовуючи коефіцієнт розділення.

Інвестиційна нерухомість визнається активом, якщо існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому від її використання економічні вигоди у вигляді орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, та її первісна вартість може бути достовірно визначена (п. 8 П(С)БО 32).

Норми п. 16 П(С)БО 32 дозволяють підприємству обирати, за якою вартістю відображати інвестиційну нерухомість у фінансовій звітності на дату балансу: за справедливою вартістю, якщо її можна достовірно визначити, або за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення, що визнаються відповідно до П(С)БО 28. Обраний підхід застосовується до оцінки всіх подібних об'єктів інвестиційної нерухомості.

З урахуванням того, що інвестиційна нерухомість відображається в балансі окремою статтею (п. 33 П(С)БО 32), її необхідно вилучити зі складу операційної нерухомості, тобто, зі складу ОЗ.

Облік наявності та руху об'єктів інвестиційної нерухомості ведеться на однойменному субрахунку 100. При цьому інформація про суму зносу інвестиційної нерухомості, облік якої ведеться на субрахунку 100 за первісною вартістю узагальнюється на субрахунку 135 «Знос інвестиційної нерухомості».

У бухобліку операції, що розглядалися, відображаються так (цифри умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, млн грн

Дебет

Кредит

Зменшена первісна вартість операційної нерухомості на суму нарахованої амортизації

131

103

25,0

Переведено об’єкт операційної нерухомості зі складу ОЗ до інвестиційної нерухомості

100

103

220,0

Нарахована амортизація за об’єктом інвестиційної нерухомості (умовно)

23

135

0,46


Методи амортизації інвестиційної нерухомості, у разі, якщо вона обліковуються за первісною вартістю, обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання та визначаються в розпорядчому документі про облікову політику (пп. 2.1 та 2.5 Методичні рекомендації №635).

Методи нарахування амортизації зазначених активів наведені у п. 26 П(С)БО 7.

Відповідно до п. 36 П(С)БО 32 при оцінці інвестиційної нерухомості за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення, у примітках до фінансової звітності наводиться така інформація щодо кожної групи інвестиційної нерухомості:

методи амортизації, що застосовуються підприємством, та діапазон строків корисного використання;

  • балансова вартість та сума зносу з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення на початок і кінець звітного року;
  • сума нарахованої амортизації протягом звітного року;
  • сума втрат від зменшення корисності і сума вигод від відновлення корисності, відображені в звіті про фінансові результати та звіті про власний капітал за звітний рік;
  • справедлива вартість інвестиційної нерухомості.

***


Також читайте:

Інвестиційна нерухомість: чи можна вибрати модель подальшої оцінки?
Чи переводити частину будівлі, яка здається в оренду, до складу інвестиційної нерухомості? 
Інвестиційна нерухомість: облік витрат на придбання до доведення до стану, придатного для використання 
Надання нерухомості статусу інвестиційної 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»