• Посилання скопійовано

Поліпшили орендований ОЗ: як обліковувати та як списати при поверненні?

У орендований офіс суб'єкт господарювання купив металопластикові перегородки для поділу на кабінети. Купував з ПДВ (пропорційне відображення податкового кредиту). Як їх провести в бухобліку? Як списати такі витрати, якщо при закінченні оренди перегородки залишаються у орендодавця?

Поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), повинні призводити до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, незалежно від того, передбачено їхнє відшкодування договором оренди, чи ні. Ці економічні вигоди можуть полягати у збільшенні виробничої потужності об’єкта (зокрема, через збільшення його площі), у додаткових видах діяльності, які можна буде здійснювати після поліпшення, у збільшенні строку корисного використання,  у збільшенні справедливої вартості поліпшеного об’єкта тощо.

Встановлення металопластикових перегородок (для поділу на кабінети) в орендованому приміщенні є поліпшенням орендованого приміщення, адже вона збільшує майбутні економічні вигоди, які первісно очікувалися при використанні такого приміщення – отримані кабінети можна використовувати окремо один від одного тощо.

Згідно з п. 8 П(С)БО 14 витрати орендаря на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, незалежно від того, передбачено їхнє відшкодування договором оренди, чи ні, відображаються в обліку орендаря як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів - субрахунок 117.

Детальніше про документальне оформлення, бухоблік та податковий облік такого поліпшення читайте тут.

Детально про повернення поліпшеного ОЗ ми писали тут із особливостями обліку та оподаткування (податок на прибуток та ПДВ) у розрізі таких можливих варіантів:

1. Відшкодування вартості поліпшення;

2. Зарахування витрат на поліпшення в рахунок оренди;

3. Витрати не відшкодовано орендарю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»