• Посилання скопійовано

Продаж замортизованого авто працівнику: які податкові ризики?

Підприємство планує продати працівнику замортизований ОЗ (авто). Як визначити вартість продажу? Що з оподаткуванням? Як це відобразити в бухобліку? Який пакет документів потрібен?

Вартість – експертна оцінка

Аби не виникало ризиків із донарахуванням ПДФО та ВЗ у фізособи, радимо залучити професійного оцінювача для визначення ринкової вартості авто. Адже, якщо підприємство продасть авто за ціною нижчою, ніж ринкова, тоді у фізособи виникає додаткове благо у вигляді наданої знижки від звичайної ціни. Податковим агентом при цьому буде юрособа-продавець авто. Детальніше про цю ситуацію ми писали тут>>

Зауважимо, що на практиці звичайну ціну товару визначають, як правило, на рівні (пп. 14.1.71 ПКУ) або середньоринкової вартості, або оціночної вартості.

Втім, оскільки середньоринкова вартість, яку розраховує Мінекономрозвитку на своєму сайті, може бути вищою за реальну ринкову вартість авто (наприклад, якщо авто після ДТП чи є якісь пошкодження авто), то радимо все-таки визначати звичайну ціну шляхом залучення професійного оцінювача.

 

ПДВ

У даному випадку діють загальні правила пп. 188.1 ПКУ. База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості. При цьому, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Оскільки залишкова вартість авто дорівнює нулю, то слід орієнтуватися на договірну вартість і скласти ПН виходячи із такої договірної вартості продажу. У такому випадку складають ПН на неплатника ПДВ (адже покупець — фізособа).

Зауважимо, що у даному випадку пп. 189.9 ПКУ не застосовується, оскільки платник ПДВ продає об’єкт ОЗ і не здійснює ліквідацію у випадках, передбачених у цій нормі.

 

Податок на прибуток

Якщо підприємство є "великим" платником податку на прибуток і визначає різниці для визначення об’єкта оподаткування, потрібно звернути увагу лише на ст. 138 ПКУ.

Відповідно, враховуючи, що залишкової вартості за даними бухобліку не має (об’єкт повністю замортизований), то фінрезультат до оподаткування не збільшується за пп. 138.1 ПКУ.

Але, якщо податковий облік відрізняється від бухгалтерського, то можливо фінрезультат зменшиться на розраховану амортизацію за даними податкового обліку, а також на суму залишкової вартості у разі продажу ОЗ. Відповідно до пп.14.1.9 ПКУ залишкова вартість ОЗ для цілей розділу III - сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III ПКУ.

 

ПДФО та ВЗ

Оскільки фізособа за зазначеною операцією є покупцем і сплачує за придбаний актив, то його вартість не є оподаткованим доходом такого покупця і в формі №1ДФ не відображається. Втім, якщо у фізособи виникає дохід у вигляді додаткового блага на суму знижки, якщо авто продається за ціною нижче від звичайної ціни, то такий дохід слід оподаткувати ПДФО – див. перший розділ цієї консультації.

 

Бухоблік

Згідно з п. 9 П(С)БО 27 необоротні активи, утримувані для продажу, відображаються в бухобліку та фінзвітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. А враховуючи умови запитання, балансова вартість обладання є нульовою. Це дозволяє зробити висновок, що переводити такий об’єкт ОЗ на субрахунок 286 "Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу" не потрібно.

Фінрезультат від вибуття об’єктів основних засобів визначають вирахуванням із доходу від вибуття основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов’язаних із вибуттям основних засобів (п. 34 П(С)БО 7).

Оскільки залишкової вартості немає, то й проведення з її списання, відповідно, не буде.

До вибуття об'єкта ОЗ застосовують норми П(С)БО 15. Оцінка доходу може бути достовірно визначена. Компенсація, що підлягає отриманню після продажу об'єкта основних засобів, визнається за його справедливою вартістю. Дохід від реалізації необоротних активів включається до складу інших операційних доходів — субрахунок 712 "Дохід від реалізації інших оборотних активів".

Дохід (виручка) від реалізації ОЗ визнається на дату відвантаження обладнання, в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Також щодо бухобліку продажу замортизованих ОЗ читайте тут.

 

Документальне оформлення

Перш за все слід скласти наказ директора про прийняття рішення щодо продажу авто.

Продаж автомобіля оформлюють договором купівлі-продажу. Такий договір складають у письмовій формі згідно з ст. 208 ЦКУ. Договір або має бути нотаріально посвідчений, або оформлення такого договору має відбуватися безпосередньо у сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів такого центру (абз. 4, 5 п. 8 Порядку № 1388).

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

Оскільки переводити таке авто до групи вибуття не потрібно, то на дату продажу авто можна скласти тільки один документ - або форму №ОЗ-1, або видаткову накладну.

Також слід не забути зробити відмітки в Інвентарній картці обліку основних засобів (форма №ОЗ-6) та Інвентарному списку основних засобів (форма №ОЗ-9).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»