• Посилання скопійовано

Витрати на ремонт неприбутковою організацією: як відобразити в бухобліку?

Який порядок обліку витрат на ремонт приміщенні (офіс) неприбутковою релігійною організацією?

Поточний ремонт чи поліпшення?

В першу чергу зазначимо, що облік ремонту ОЗ (в даному випадку - приміщення офісу) не відрізняється від обліку у підприємств, що є платниками податку на прибуток. Зокрема, організація повинна визначити, чи є такий ремонт поточним (підтримання об’єкта в поточному стані), чи поліпшенням (тобто збільшення майбутніх економічних вигід від використання такого приміщення).

Згідно з п. 29 Методрекомендацій №561 з обліку ОЗ рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт  приймає керівник організації з урахуванням результатів аналізу наявної ситуації та істотності таких витрат.

При цьому, ключовим фактором при розподілу робіт у бухобліку на ті, що пов'язані з підтриманням об'єкта ОЗ у робочому стані, та ті, що пов'язані з його поліпшенням, є зростання майбутніх економічних вигід.

Наприклад, у разі перефарбування стін у приміщеннях - це цілком відповідає ознакам поточного ремонту, оскільки економічні вигоди від використання приміщення не збільшуються. Тобто при поточному ремонті об’єкту ОЗ всі виробничі параметри об’єкту (площа, потужність, строк корисного використання тощо) залишаються незмінними.

Про те, як довести, що ремонт відноситься до поточного, ми писали тут, а про документальне оформлення ремонтних робіт - тут.

 

Поточний ремонт

Пунктом 15 П(С)БО 7 та п. 32 Методрекомендацій №561 встановлено, що витрати, які здійснюються для підтримання об'єкту в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до складу витрат.

Таким чином, витрати на поточний ремонт, як витрати на підтримання об'єкта ОЗ у робочому стані, списують до витрат у звітному періоді понесення (капіталізацію витрат не здійснюють). При цьому, рахунок обліку таких витрат залежить від характеру використання такого приміщення.

Наприклад, поточний ремонт офісного приміщення доцільно відображати на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Якщо це ремонт приміщення, яке використовується для статутної діяльності релігійної організації, то в даному випадку такий ремонт теж можна віднести 92 рахунок як адміністративні витрати, або обрати рахунок 949, щоб відокремити витрати на статутну діяльність від адмінвитрат. Загалом, вибір статей і рахунків обліку витрат релігійної організації здійснюється самою організацією самостійно, але з врахуванням положень П(С)БО 16.

 

Поліпшення

У бухобліку нормами п. 14 П(С)БО 7 передбачено збільшення первісної вартості основних засобів на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкту (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо). Такі поліпшення мають призводити до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкту. При цьому залишкова вартість ОЗ зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкту.

Окрім цього нагадаємо, що амортизація ОЗ нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкту, який встановлюється підприємством/установою (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкту активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації (п. 23 П(С)БО 7).

Таким чином, витрати на поліпшення приміщення первісно накопичуються на бухгалтерському субрахунку 1521 з подальшим їх віднесенням після закінчення ремонту на балансову вартість такого приміщення у дебет субрахунку 103 «Будинки та споруди».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»