• Посилання скопійовано

Списання безнадійної дебіторської заборгованості у «єдинника» ІV групи

За поставлені у березні 2013 р. товари у платника ЄП IV групи з ПДВ є дебіторська заборгованість. Згідно з договором оплата повинна була надійти 30.08.2013 р. 13.02.2018 р. для підтвердження заборгованості направлено акти звіряння, на які відповіді не отримано. Як списати заборгованість?

За умовами запитання очевидно, що у підприємства є заборгованість за відвантажені у минулому товари (дебетове сальдо субрахунку 361).

Якщо виникає впевненість про неповернення заборгованості боржником, тоді ця заборгованість є безнадійною дебіторською заборгованістю. Заборгованість, за якою минув строк позовної давності, також відноситься до безнадійної.

 

Строк позовної давності

Якщо за заборгованістю минув строк позовної давності, така заборгованість буде безнадійною. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Але ст. 258 ЦКУ передбачено спеціальну позовну давність, тому з цього правила є винятки. Крім того, буде помилкою вважати, що початок відліку строку позовної давності припадає на момент виникнення дебіторської заборгованості. Відповідно до ч. 5 ст. 261 ЦКУ: «За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання». Відповідно до ст. 261 та 530 ЦКУ, позовну давність належить відлічувати від зазначених у договорі умов.

У даному випадку перебіг строку позовної давності розпочався 31.08.2013 р. Заборгованість, за якою минув строк позовної давності - 31.08.2016 р., і вона відноситься до безнадійної.

 

Бухоблік

За загальним правилом бухобліку вилучення безнадійної дебіторської заборгованості з активів (списання з балансу) здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів (п. 11 П(С)БО 10). Фактично безнадійна заборгованість списується за рахунок цього резерву. Якщо суми нарахованого резерву сумнівних боргів недостатньо, безнадійна дебіторська заборгованість списується з активів на інші операційні витрати (за дебетом субрахунка 944 «Сумнівні та безнадійні борги»).

Нагадаємо, що суб'єкти малого підприємництва, які є платниками ЄП, та суб'єкти малого підприємництва, що відповідають критеріям мікропідприємництва згідно з п. 8 розділу І П(С)БО 25, поточну дебіторську заборгованість можуть включати до підсумку балансу за її фактичною сумою. Це означає, що такі підприємства самостійно приймають рішення щодо створення резервів, і таке рішення потрібно вказати в наказі про облікову політику.

Отже, якщо платник ЄП списує з балансу безнадійну дебіторську заборгованість, здійснюється проведення Дт 944 Кт 361.

Заборгованість, яку списано з балансу внаслідок неплатоспроможності боржників, потрібно відобразити на позабалансовому субрахунку 071 «Списана дебіторська заборгованість». Цей позабалансовий субрахунок використовується тільки за наявності боржника та спостереження можливого погашення суми боргу. Сума списаної дебіторської заборгованості обліковується на позабалансовому субрахунку протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадку зміни майнового становища боржника.

Заборгованість із позабалансового обліку можна списати у таких випадках:

  • після надходження суми у порядку відшкодування раніше списаних активів, тобто погашення заборгованості боржником, здійснюється проведення: Дт 311 Кт 716;
  • у зв'язку із закінченням строку обліку такої заборгованості (3-х років з дати списання з балансу).

 

ПДВ

На дату відвантаження товару платник ПДВ визнавав ПЗ з ПДВ. На жаль, при списанні безнадійної дебіторської заборгованості ПЗ з ПДВ не коригуються, оскільки підстави для цього відсутні.

Проте потрібно пам’ятати, що при списанні безнадійної заборгованості вся сума з ПДВ потрапить до витрат (або спишеться через резерв сумнівних боргів).

 

Резерв сумнівних боргів

Завдяки створеному резерву у фінзвітності відображається об’єктивна картина фінансового стану підприємства, тобто активи не завищуються за рахунок всієї суми поточної дебіторської заборгованості та не занижуються витрати (за рахунок створення резерву).

Величина резерву сумнівних боргів визначається за одним із методів, наведених у п. 8 П(С)БО 10. Метод нарахування резерву сумнівних боргів підприємство обирає самостійно і фіксує у наказі про облікову політику.

Облік величини резервів за сумнівною дебіторською заборгованістю ведеться на рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів». За кредитом рахунка 38 відображається створення резерву сумнівних боргів (нарахування) у кореспонденції з субрахунком 944 «Сумнівні та безнадійні борги» (п. 10 П(С)БО 10). Списання сумнівної заборгованості відображається за дебетом рахунка 38 у кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості. Залишок на рахунку 38 може бути лише кредитовим.

Створення резерву слід оформити бухгалтерською довідкою і вже на підставі цього первинного документу підприємство має право визнавати витрати в обліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416