• Посилання скопійовано

Звітність з прибутку

Підприємство в І півріччі 2019 року перебувало на єдиному податку. З ІІ півріччя перейшло на загальну систему. Як правильно заповнити декларацію з податку на прибуток, та включити дохід 5% сплачений на єдиному податку.

Відповідно до п. 137.5 ст. 137 ПКУ податковим (звітним) періодом для подання декларації з податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є квартал, півріччя, три квартали, рік. 

При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду відповідно до п. 137.4 ПКУ.

Розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток здійснюється виходячи з фінрезультату, визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до правил бухобліку з подальшим його коригуванням на податкові різниці.

Згідно пп. 134.1.1 ПКУ, якщо річний дохід плтника податку від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн. грн. Сума перевищення відображається у додатку РІ і збільшує фінансовий результат до оподаткування.  

Зверніть увагу, що про своє право щодо незастосування податкових різниць платник податку повинен повідомити податківців шляхом проставлення відповідної відмітки у декларації з податку на прибуток.

До річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Платники ЄП, які з 1 січня поточного року або пізніше переходять на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі декларації за річний податковий (звітний) період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року, враховуючи положення абз. «а» п. 137.5 ст. 137 ПКУ.

При переході платником ЄП на загальну систему оподаткування в середині року такий платник податку подає декларацію з зазначенням у:

1. рядку 01 «Показники доходу від будь-якої діяльності та фінансового результату до оподаткування, визначені відповідно до правил бухгалтерського обліку» - вказують суму рядків 2000, 2120, 2220, 2240, 2200 із форми № 2; рядок 2280 - за формами 2-м або № 2-мс;

Тобто, колишній платник ЄП, який в середині 2019 року перейшов на загальну систему і стали «новачками» — платниками податку на прибуток, рядок 01 у першій річній декларації (з дати переходу по 31.12.2019 року) заповнюють на підставі двох комплектів фінзвітності: фінзвітності за 2019 рік і фінзвітності за період роботи на ЄП (як показник прибуткового рядка Звіту за рік мінус показник прибуткового рядка Звіту за період роботи на ЄП). Тобто в цьому рядку колишній платник ЄП зазначає дохід за податковий (звітний) рік, починаючи з дати переходу на загальну систему оподаткування і закінчуючи 31.12.2019 р.

2. рядку 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку чи міжнародних стандартів фінансової звітності (+, -)» - інформацію беруть з рядка 2290 або рядка 2295 ф. № 2, або рядка 2290 ф. № 2-м, ф. 2-мс. Якщо прибуток, то записують із додатним значенням, а якщо збиток — зі знаком «–».

В цьому рядку відображається фінрезультат тільки за період роботи на загальній системі, тобто з фінрезультату за рік віднімають фінрезультат за період роботи на ЄП.

3. рядку 03 – зазначаються різниці відповідно до ПКУ. Якщо додаток РІ до декларацію порожній, то і рядок не заповнюється;

4. рядку 04 - визначається об’єкт оподаткування за період перебування такого платника на загальній системі оподаткування.

Зазначимо, що сплачена платником податку сума ЄП 5 % при перебуванні І півріччі на спрощеній системі оподаткування не зазначається в декларації з податку на прибуток. Така сума зазначається лише у рядку 10 (11) Декларації платника ЄП.

Водночас, враховуючи особливості визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, разом з такою декларацією платник податку повинен подати фінансову звітність за весь рік, яка є її невід’ємною частиною, у тому числі, за період перебування на спрощеній системі оподаткування. При цьому, ніяких особливостей при складанні фінансової звітності для платників, які змінили систему оподаткування, законодавством не передбачено.

Крім того, платник податку, який перейшов в ІІ півріччі 2019 року на загальну систему, повинні додати до декларації два комплекти фінзвітності (див. листи ДФСУ від 31.08.2016 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-1, від 28.10.2016 р. № 23354/6/99-99-15-02-02-15, від 11.11.2016 р. № 24342/6/99-99-15-02-02-15, від 11.11.2016 р. № 24343/6/99-99-15-02-02-15):

— фінзвітність за весь 2019 рік;

— фінзвітність за період роботи на ЄП (подається на паперовому носії з позначкою в полі «Наявність доповнення 14» згідно з п. 46.4 ПКУ).

Також у полі «Наявність рішення 15», у разі потреби, проставляють позначку, а в полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» вказуються номер і дата розпорядчого документа, на підставі якого прийнято таке рішення (наказу керівника).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433