• Посилання скопійовано

Відображення частини чистого прибутку у додатку ЗП декларації з податку на прибуток

У 2016-2017 рр. підприємство було комунальною установою, сплачувало частину чистого прибутку, а у 2018 р. стало приватним. На 01.01.2018 р. залишився залишок перерахованого авансу з частини чистого прибутку. Чи може підприємство зарахувати цей аванс у зменшення податку на прибуток?

Податківці у ІПК ДФС від 20.04.2018 р. №1798/6/99-99-15-02-02-15/ІПК розглядали ситуацію щодо відображення частини чистого прибутку у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств. При наданні цієї консультації податківці згадали, зокрема, про норму пп. 57.1-1.2 ПКУ. Так, сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

У разі, якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання підприємством - емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Це положення поширюється також на державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів у розмірі, встановленому органом виконавчої влади, до сфери управління якого належать такі підприємства, відповідно до державного або місцевого бюджету.

Після чого зауважили: що стосується врахування таких донарахованих та сплачених сум авансових внесків при виплаті дивідендів (у контексті ІПК мова про частину чистого прибутку) у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток, то вони можуть бути відображені у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток в такій звітній Декларації (рядок 16 ЗП додатка ВП) чи уточнюючій Декларації - рядок 16 ЗП та уточнюючому додатку ЗП та у наступних звітних (податкових) періодах до повного їх погашення (уточнений показник рядка 16.4.2 додатка ЗП, який переноситься до рядка 16.3 додатка ЗП до Декларації за звітні періоди наступного податкового року).

Таке ж роз’яснення міститься у підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР» (запитання: «Чи застосовуються штрафні санкції при самостійному виправленні помилок в Розрахунку частини чистого прибутку чи в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств, та в якому звітному періоді відображаються виправлені суми авансового внеску у зв’язку із виплатою дивідендів, а також врахування їх у зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток?»).

Автор вважає, що таке роз’яснення можна застосувати й до ситуації у разі зменшення податку на прибуток вже приватним підприємством, адже по суті частина чистого прибутку, сплаченого при виплаті дивідендів, відповідає нормі пп. 57.1-1.2 ПКУ, яка дозволяє робити таке зменшення, як звичайним приватним підприємствам, так і державним некорпоратизованим, казенним або комунальним підприємствам.

А ось повернути надміру сплачену частину чистого прибутку не вийде, адже норма п. 43.1 ПКУ говорить про повернення надміру сплачених податків (див. пп. 14.1.39, пп. 14.1.156 ПКУ), а у переліку податків і зборів, визначеному ст. 9 і 10 ПКУ, відсутній такий платіж, як частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до державного бюджету відповідно до закону.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433