• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога на поховання родича: як оподатковувати?

У працівниці помер батько. Яку максимальну неоподатковувану суму матеріальної допомоги на поховання підприємство може видати? У яких звітах відображати цю суму? Як така виплата впливає на податок на прибуток?

Відповідно до пп. 165.1.22 ПКУ кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку:

а) будь-якою фізособою, благодійною організацією, Пенсійним фондом України, відповідним структурним підрозділом місцевої державної адміністрації, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України або професійною спілкою;

б) роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у т. ч. перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ. Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

У ситуації, що розглядається, єдиним неоподатковуваним варіантом для підприємства є виплата працівниці, яка втратила батька, нецільової благодійної допомоги в розмірі 2470 грн (у 2018 році) та 2690 грн (у 2019 році).

Оскільки відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. Тобто суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2018 році – 2470 грн (1762 грн х 1,4), а у 2019 році – 2690 грн (1921 грн х 1,4). 

Положення цього підпункту не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені пп. 165.1.47 ПКУ.

Відповідно до п. 3.2 розд. III Порядку №4, у графі За «Сума нарахованого доходу» податкового розрахунку за ф. №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4.

При цьому згідно з Довідником сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «169».

Крім того, відповідно до п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір. При цьому звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 ПКУ.

Податкові різниці, на які збільшується об'єкт оподаткування податком на прибуток, за такою виплатою не виникають відповідно до п. 140.5.10 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»