• Посилання скопійовано

Як застосовувати звітні періоди щодо податку на прибуток?

Новостворене підприємство податкові різниці не застосовує. Податок на прибуток буде визначати за підсумками року за даними бухобліку і подавати декларацію за рік, а фінзвітність - щоквартально. За півріччя отримано збиток, за ІІІ квартал - прибуток. Як розрахувати податок на прибуток за ІІІ квартал?

Податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Податкові декларації за відповідні звітні (податкові) періоди: квартал, півріччя, три квартали та рік, подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного податкового кварталу.

Разом з тим, для окремих категорій платників податку встановлено річний податковий (звітний) період, а саме:

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
  • виробників сільськогосподарської продукції;
  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн грн.

Подання декларації за річний податковий (звітний) період здійснюється протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Зазначена норма встановлена п. 137.4 та 137.5 ПКУ.

Отже, якщо підприємство розраховує податок на прибуток для цілей складання фінансової звітності відповідно до П(С)БО 17, йому слід розраховувати цей показник наростаючим підсумком за три квартали з початку року. Для цього потрібно визначити фінрезультат за три квартали на рахунку 79, і в залежності від отриманого результату на цьому рахунку  розраховувати суму податку на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»