• Посилання скопійовано

Об’єкт ОЗ частково використовується в госпдіяльності, а частково ні: як розділити?

У власності підприємства знаходиться будівля для малих сімей (гуртожиток). Наразі будівля частково безкоштовно надається працівникам, а частково вирішено здавати в оренду з метою отримання прибутку. Як розподілити такий ОЗ в обліку та чи можна застосовувати податкові різниці в залежності від частки використання будівлі з відповідним призначенням?

Поділ основних засобів на невиробничі та звичайні (їх часто на практиці називають «виробничі ОЗ») встановлений лише ПКУ і застосовується платниками податку на прибуток. І не всіма, а лише тими, які здійснюють коригування фін результату до оподаткування на різниці, зазначені в ст. 138 ПКУ

Термін «невиробничі основні засоби» означає ті ОЗ, які не використовуються у господарській діяльності. А господарською вважається діяльність, спрямована на отримання доходу. У вашому випадку, якщо є будівля, квартири в якій надаються фізособам для безоплатного проживання (і вартість такого проживання не входить до зарплати таких фізосіб), то  є підстави вважати цю будівлю невиробничим ОЗ у податковому обліку. А якщо таке проживання стає оплатним (за договором оренди), будівля стає виробничим ОЗ. Втім, рішення про зміну напрямку використання ОЗ і переведення його з однієї категорії до іншої приймає керівник підприємства (чи інша, призначена ним особа).   

Але навіть в ст. 138 ПКУ не передбачено часткового використання одного об’єкту ОЗ у господарській та негосподарській діяльності. Не прописані і наслідки такого часткового використання. 

Тож, якщо підприємство не бажає збільшувати фінрезультат до оподаткування на суми витрат з амортизації, ремонтів/поліпшень певної частини будівлі, яка стала використовуватись в господарській діяльності, єдиний шлях довести право на це – це зробити таку частину будівлі окремим ОЗ. Але ПКУ в деталі документального оформлення такої операції не входить.  Тож, доведеться користуватися правилами бухобліку. 

Методологічні засади формування в бухобліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначені у П(С)БО 7.

На жаль, у цьому П(С)БО теж не зазначається правила  поділу основного засобу на частини. Однак, на думку автора,  слід здійснити ліквідацію об'єкта ОЗ (будівлі), яка оформляється актом за формою №ОЗ-3. Потім частини цього об’єкту ОЗ, на які його поділили внаслідок ліквідації (про що зазначено на зворотному боці акта ОЗ-3, у розділі «Розрахунок результатів списання об'єкта»), треба оприбутковувати окремо. Обидві частини ОЗ оприбутковуються на субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», а при введенні в експлуатацію — на субрахунку 103 «Будівлі та споруди». При цьому, в акті введення в експлуатацію відображається призначення кожної з частин (господарське чи негосподарське). Вартість кожної такої частини визначає оцінювач в акті оцінки.

Зверніть увагу, що таку ліквідацію та оприбуткування необхідно відобразити і у додатку РІ декларації з податку на прибуток, зокрема податкові різниці зазначені у п. 138.1 та 138.2 ПКУ.

Відповідно в подальшому податкові різниці відображаються в залежності від амортизації кожної частини в залежності від її призначення.

Якщо ж в подальшому виникають витрати (ремонт, утримання тощо), які стосуються обох частин будівлі, то їх облік розподіляється в залежності від вартості кожної частини будівлі, які обліковуються як окремі ОЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»