• Посилання скопійовано

Використання 45% чистого прибутку підприємствами Держкримінально-виконавчої служби

Згідно з Постановою КМУ №913 45% від частини чистого прибутку підприємств Держкримінально-виконавчої служби використовується на капітальний ремонт, модернізацію, придбання НА та розвиток виробництва. На якому рахунку відображаються ці кошти та як вести бухоблік такого використання?

Постановою КМУ від 01.12.2017 р. №913 установлено, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується держпідприємствами Держкримінально-виконавчої служби, які віднесені до сфери управління Мін'юсту, до держбюджету за відповідний період, визначається у розмірі 30% за умови спрямування ними 45% чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, модернізацію, придбання необоротних активів та розвиток виробництва. Використання 45% чистого прибутку (доходу) підлягає аудиту в установленому законодавством порядку.

Відповідно до ст. 63 ГКУ державне підприємство – це підприємство, що діє на основі державної власності. Норми П(С)БО застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юрособами (далі - підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за МСФЗ). Отже, якщо держпідприємство веде бухоблік за П(С)БО, то відповідь буде такою.

Бухоблік необоротних активів регламентовано П(С)БО 7.

Придбаний об'єкт основних засобів (ОЗ) зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 7 П(С)БО 7). Первісна вартість ОЗ, придбаних за плату, складається з витрат, зазначених у п. 8 П(С)БО 7.

Зміст операції

Дебет рахунку

Кредит рахунку

Отримано об'єкт ОЗ чи малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА)

152, 153

631

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

Отримано транспортні послуги з транспортування ОЗ

152, 153

631

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

Отримано роботи з установки, монтажу і налагодження об'єкта ОЗ

152, 153

631

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

Оплачено постачальникам вартість об'єкта ОЗ, послуг і робіт 

631

311

Відображено заробітну плату з нарахуваннями ЄСВ працівників, зайнятих установкою і монтажем об'єкта ОЗ

152, 153

66, 65

Відображено вартість матеріалів, використаних при установці об'єкта ОЗ

152, 153

20

Введено об'єкт ОЗ в експлуатацію 

10

152, 153

 Бухоблік капітального ремонту та модернізації ОЗ

Якщо було здійснено ремонт,  модернізацію чи поліпшення (далі – поліпшення) об’єкта ОЗ,  то відповідно до п. 14 П(С)БО  7 первісна вартість поліпшених ОЗ збільшується на суму витрат, пов’язаних з таким поліпшенням.

На відміну від поліпшень, ремонт об’єкта основних засобів для підтримання об’єкта в робочому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, понесені на його здійснення витрати згідно з п. 15 П(С)БО  7 включаються до складу витрат. Відповідно, ці суми не враховуються під час визначення суми витрат на капітальний ремонт, модернізацію, придбання необоротних активів та розвиток виробництва.

Отже, витрати на поліпшення ОЗ спочатку накопичуються за дебетом субрахунків 151 «Капітальне будівництво», 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» або 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів». Після того, як роботи з поліпшення завершено, витрати списуються на збільшення первісної вартості ОЗ такими записами: Дт рахунків 10 «Основні засоби» або 11 «Інші необоротні матеріальні активи» Кт субрахунків 151, 152, 153.

Поліпшення ОЗ слід також відображати на позабалансовому рахунку 09 «Амортизаційні відрахування». Збільшення залишку на цьому рахунку відбувається на суму нарахованої амортизації необоротних активів. А ось на суму використаної амортизації на капітальні інвестиції залишок на цьому рахунку зменшується, зокрема на поліпшення (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) ОЗ. Але ці записи не впливають на розрахунок 45%-го критерію.

Таким чином, бухоблік придбання та поліпшення ОЗ і МНМА ведеться на рахунку 15.

 

Бухоблік використання прибутку

Використання прибутку відображається на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді». Відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» відображаються розподіл прибутку між власниками (нарахування дивідендів), відрахування в резервний капітал та інше використання прибутку в поточному періоді. Сальдо на цьому субрахунку у кінці року закривається у кореспонденції із субрахунками 441 та/або 442 з виведенням сальдо на одному з цих субрахунків.

За економічною суттю спрямування прибутку на розвиток виробництва з формуванням фонду розвитку виробництва (для цього можна  відкрити субрахунок 4251 «Фонд розвитку виробництва») є реінвестуванням власником у капітал підприємства частини чистого прибутку. Внаслідок цього його сума «закріплюється» у власному капіталі підприємства і відображається за статтею «Інший додатковий капітал» його балансу. Таким чином, спрямування прибутку до цього фонду є суто технічною операцією, як і відображення його використання. Призначенням фонду розвитку виробництва (далі — ФРВ) є фінансування капітальних інвестицій підприємства.

Визначення та використання прибутку на капітальний ремонт, модернізацію, придбання необоротних активів та розвиток виробництва

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

За результатами визначення фінансового результату за рік віднесено суму прибутку на нерозподілений прибуток

79

441

Нарахування зобов’язань з відрахувань частки прибутку, яка належить до сплати до відповідного бюджету протягом року

443

671

Спрямування прибутку до ФРВ

443

4251

Перераховано до бюджету частку прибутку

671

311

Відображено в обліку результатів використання прибутку в 2007 році

441

443

Відображено в обліку використання ФРВ

4251

4252

Відображення у бухобліку використання ФРВ (Дт 4261 Кт 4262) є суто технічною операцією, адже зміни у балансі (активах, капіталі чи зобов’язаннях) при цьому не відбуваються. У фінзвітності така операція не відображається. Отож, на нашу думку, її слід відображати в обліку один раз на рік — 31 грудня, при реформації балансу. Проте незважаючи на її технічний характер, ця операція, як і будь-яка інша, потребує підтвердження первинним документом. З цією метою пропонуємо складати бухгалтерську довідку - розрахунок так, наприклад, як показано у зразку.

Зразок

Розрахунок суми використання фонду розвитку виробництва за рік, грн

№ з.п.

Показник

Сума, грн

1.

Залишок фонду розвитку виробництва на початок року  - сальдо за кредитом рахунку  4251

 

2.

Спрямовано чистого прибутку до фонду розвитку виробництва протягом року (Д-т 4251 К-т 4252)

 

3.

Капітальні інвестиції (придбання необоротних активів) за рік - оборот за дебетом рахунку 15

 

4.

Капітальний ремонт та поліпшення ОЗ - оборот за дебетом рахунку 15

 

5.

Використання фонду розвитку виробництва (різниця між рядком 2 та рядками 3 і 4)

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433