• Посилання скопійовано

ПДВ при примусовому відчуженні товарів в умовах воєнного стану

Підприємство 23.02.22 р. оформило МД на експорт товарів. Але товари не були вивезені за межі митної території України. ПН не складено, в декларації з ПДВ не відображено. У березні товари примусово відчужені військовою частиною без попереднього відшкодування вартості. Що з ПДВ?

Щодо експортного ПДВ

Датою виникнення ПЗ з ПДВ за операціями з експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (пп. «б» п. 187.1 ПКУ).

Митне оформлення вважається завершеним після виконання всіх митних формальностей, визначених МКУ відповідно до заявленого митного режиму, що засвідчується митним органом шляхом проставлення відповідних митних забезпечень (у тому числі за допомогою інформаційних технологій), інших відміток на митній декларації або документі, який відповідно до законодавства її замінює, а також на товаросупровідних та товарно-транспортних документах у разі їх подання на паперовому носії (ст. 255 МКУ).

Відповідно до п. 16 Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. № 450, митна декларація на паперовому носії вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Електронна митна декларація вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та засвідчення такої декларації електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Враховуючи наведене, у випадку поміщення товарів у митний режим експорту повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України не потребується, а тому датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог МКУ та Положення № 450.

Таким чином, на дату оформлення митної декларації платник повинен нарахувати ПЗ з ПДВ і скласти ПН.

Разом з тим якщо товар не вивезено за межі митної території України, згідно з ст. 269 МКУ митні органи визнають митну декларацію недійсною. Процедура визнання недійсності наведена в п. 39 – п. 44 Положення про митні декларації № 450.

Тому якщо підприємство склало ПН на дату складання митної декларації, доведеться анулювати таку ПН, складаючи до неї РК, на дату визнання митної декларації недійсною.

Такий самий висновок наведено і в ІПК ДПСУ від 11.09.2020 р. № 3824/ІПК/99-00-05-06-02-06. Але там ще зазначено, що у разі, якщо на дату визнання митної декларації недійсною ПН не була складена та зареєстрована в ЄРПН, то в такому випадку підстав для складання та реєстрації ПН або РК до такої ПН не має.

Логіка такого висновку зрозуміла. ПЗ з ПДВ при експорті виникає у разі вивезення товару за межі митної території України. Якщо вивезення не було, то немає і підстав для нарахування ПЗ з ПДВ.

 

Щодо ПДВ при відчуженні товару військовою частиною

Відповідно до п. 32-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг Збройним Силам України, військовим частинам тощо для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. Причому на такі операції компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ не нараховується.

Тому якщо на відчужені військовою частиною товари підприємство не планує отримувати компенсацію, ПДВ нараховувати не потрібно. В такому разі не потрібно ані складати ПН, ані відображати таку операцію в декларації.

Читаємо відповідь податкової на подібне питання в підкатегорії 101.04 ЗІР: «Чи вважаються операції з добровільної передачі або відчуження, або вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, без попереднього або наступного відшкодування їх вартості операціями з реалізації?».

Податкова відповідає, що такі операції не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування, за умови, що не буде попереднє або наступне відшкодування вартості переданих товарів.

Але якщо підприємство планує отримувати компенсацію за відчужені товари, така операція буде звичайною операцією постачання. Тому на дату відчуження потрібно нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і відобразити продаж в декларації.

 

Щодо правових підстав відчуження під час воєнного стану

Відчуження здійснюється згідно з нормами Закону № 4765 (Закон України від 17.05.2012 р. № 4765-VI «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

Примусове відчуження здійснюється з повним відшкодуванням вартості відчуженого майна – попереднім чи наступним (ст. 3 Закону № 4765).

Отже, якщо попереднього відшкодування не було, можна отримати відшкодування після відчуження.

Відчуження здійснюється за рішенням військового командування, яке може погоджуватися місцевими органами влади (ст. 4 Закону № 4765).

Відчуження оформляють Актом про примусове відчуження або вилучення майна, за формою, наведеною в додатку до Постанови № 998 (Постанова КМУ від 31.10.2012 р. № 998 «Деякі питання здійснення повної компенсації за майно, примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»).

Відповідно до ст. 8 Закону № 4765 перед відчуженням потрібно зробити незалежну оцінку майна. Оцінка може проводитися також органами державної влади чи місцевого самоврядування. Оплачувати роботи з оцінки має військове командування, за кошти держбюджету (див. ч. 3 ст. 10 Закону № 4765).

Якщо оцінки не буде, можуть бути проблеми з отриманням подальшої компенсації.

Причому власники майна, у яких його примусово відчужили, мають право на відшкодування вартості такого майна (ст. 9 Закону № 4765).

Таке відшкодування згідно з ч. 2 ст. 10 Закону № 4765 здійснюється протягом п’яти наступних бюджетних періодів після скасування правового режиму воєнного стану за кошти державного бюджету.

Для отримання відшкодування підприємству потрібно після скасування режиму воєнного стану звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна із заявою, до якої додаються акт і документ, що містить висновок про вартість майна (ч. 2 ст. 11 Закону № 4765).

Особливості подання заяви і здійснення компенсації встановлені Порядком № 998.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:1051
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202420
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202455
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202428
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427